Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spoorbrug en brouwerij

03 januari 2014 [412] Olivier Keun

De Europese monumentenvereniging Europa Nostra vierde zijn vijftigjarig bestaan met het uitreiken van de erfgoedprijzen 2013. Een Belgische en een Nederlandse laureaat viel in de prijzen. De Nederlandse niet geheel toevallig een infra-structurele, de Belgische evenmin toevallig eentje met een bierbrouwersverleden.

Geertruidenberg
In de categorie conservering viel de restauratie en het hergebruik van de vroegere spoorwegbrug tussen Geertruidenberg (bestaat een nóg typischer Nederlandse naam?) en ’s-Hertogenbosch. De vijf spoorwegbruggen werden omstreeks 1890 gebouwd op de Langestraatspoorlijn, lokaal ook de Halvezolenlijn genoemd naar de toonaangevende nijverheid in de streek. Deze spoorweg werd in 1972 buiten dienst gesteld. Fietsers en wandelaars ontdekten snel de recreatieve waarde van deze verbindingsas. Uiteindelijk werd in het kader van een landschapsherwaarderingsproject de restauratie van de bruggen opgestart. Fietsers en wandelaars kunnen nu veilig via de vroegere spoorwegbedding ontspannen.

Brouwerij
In de categorie onderzoek viel het onderzoek van de machinekamer van de Brusselse brouwerij Wielemans-Ceuppens in de prijzen. Het onderzoek voor de restauratie van de machines werd gekoppeld aan een ruimer socio-cultureel project. De brouwerij werd in 1905 verbouwd om over te kunnen schakelen van de productie van de typische streekdrank geuze naar het toen modieuze pilsbier. In de machinekamer werd de eigen elektriciteit opgewekt. De brouwerij is nu een multifunctionele tentoonstellingsruimte. Zie www.wiels.org
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder