Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Pater Damiaan op Toplijst

03 januari 2014 [412] Olivier Keun

Het oude archief en de documentatie van en over pater Damiaan werd onlangs definitief opgenomen in de Topstukkenlijst. Het Topstukkendecreet regelt de bescherming van cultuurgoederen die omwille van hun uitzonderlijke archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap bewaard moeten blijven. Cultuurgoederen op de Topstukkenlijst worden bestempeld als zeldzaam en onmisbaar voor de Vlaamse Gemeenschap.

Jozef De Veuster, alias pater Damiaan (1840-1889), was al tijdens zijn leven een legende. Zijn keuze voor het melaatseneiland Molokai in 1873 werd wereldnieuws. Ook de jaren daarop haalde hij regelmatig de pers, zeker toen in 1886 bekend werd dat hij zelf door melaatsheid werd getroffen. Na zijn dood kwam een stroom van publicaties en zelfs films op gang, die tot vandaag aanhoudt. In 2009 werd hij heilig verklaard.

Het archief bevat stukken die rechtstreeks verband houden met de figuur Damiaan en zijn verblijf op Hawaï en Molokai (1863-1889), verder personalia, brieven van en aan Damiaan, boekhoudkundige stukken, foto’s en persknipsels van tijdens zijn leven. Ook is er de verzameling schilderijen en tekeningen van Edward Clifford, een Engelse kunstenaar (1844 – 1907), die pater Damiaan ontmoette in de leprozenkolonie van Kalaupapa. Het bijgaande beeld is één van zijn werken (Heilige Harten Leuven).
De contemporaine getuigenissen van het leven van deze bijzondere persoon gelden als unieke verzamelingen ter herinnering aan de H. Damiaan in het bijzonder en aan het missiewerk in het algemeen. Daarbij vormen de kunstwerken van Edward Clifford hét iconografische beeld dat we van pater Damiaan hebben.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder