Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Leuvense UB open

03 januari 2014 [412] Olivier Keun

Op 6 januari is de universiteitsbibliotheek van Leuven permanent voor het publiek ontsloten. De wereldbefaamde bibliotheek is één van de belangrijkste gebouwen in de oude binnenstad van Leuven. Op de tussenverdiepingen in de toren wordt aan de hand van beeldmateriaal en commentaar de geschiedenis verteld van het gebouw dat onlosmakelijk verbonden is met de tragische gebeurtenissen gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op deze manier wordt de steile klim onderbroken en kan de bezoeker in fasen en met inhoudelijke duiding de toren beklimmen. Hoogtepunt van het bezoek zal een buitenbezoek van de toren worden, waarbij de bezoeker het balkon van de toren kan betreden. Hier kan men genieten van een uniek zicht op de historische kern van Leuven.

Kunst en erfgoed in tijden van conflict
De werken van oude meesters en hedendaagse kunstenaars tonen in de Ravage-tentoonstelling in het Leuvense museum M hoe kunst en cultuur al eeuwenlang het doelwit zijn in verschillende conflicten.
De brand van Leuven en de universiteitsbibliotheek aan het begin van de Eerste Wereldoorlog – precies honderd jaar geleden – zijn het vertrekpunt voor Ravage.In 1914 is Leuven namelijk in de as gelegd door de Duitse troepen. De brand van de Leuvense bibliotheek veroorzaakte een golf van ongeloof en verontwaardiging over de hele wereld. De verbrande boeken bewezen dat oorlogsterreur zich niet alleen tegen burgers en soldaten richt, maar ook tegen cultuur. Het is één van de bekendste voorbeelden waarbij cultureel erfgoed vernield is. De gebeurtenissen in Leuven zijn slechts een echo van een veel ruimere geschiedenis. Doorheen de eeuwen zijn er vele voorbeelden van conflicten waarbij kunst en cultuur een doelwit zijn geweest. Dat verhaal vertelt M door kunstwerken te tonen die thema’s belichten, zoals verwoesting van steden, vernieling van monumenten of kunstwerken, kunstroof en propaganda. In de tentoonstelling ontdek je voorbeelden van kunstenaars uit de 15de tot en met de 21ste eeuw, die in de museumzalen met elkaar in dialoog gaan. Hierdoor ontstaat een interessante dynamiek tussen vroeger en nu in een grote diversiteit aan media. Ravage toont schilderkunst, wandtapijtkunst, fotografie, video, grafiek en monumentale installaties op maat van de museumzalen in M.

Werk van oude meesters als Henri met de Bles, Michael Sweerts, Pietro da Cortona en William Turner, worden naast modernisten als Floris Jespers en hedendaagse installaties geplaatst. Zo kan je er blikvangers zien van internationale kunstenaars zoals Mona Hatoum, Lamia Joreige, Cai Guo-Qiang en nieuwe creaties van Maja Bajevic, Sven Augustijnen en Fernando Bryce.
Museum M bevindt zich in de Vanderkelenstraat in het centrum van Leuven: verdwalen in de binnenstad is zeker geen straf.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder