Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Egyptomanie op papier

03 januari 2014 [412] Olivier Keun

De hogere burgerij en de adel in de Lage Landen raakten in de loop van de 19de eeuw verschillende keren in de ban van de oude Egyptische beschaving. De veldtocht van Napoleon eind 18de eeuw veroorzaakte een kennisstroom over het oude Egypte. Het werk van de wetenschappers en kunstenaars in zijn kielzog creëerde een eerste golf van egyptomanie die haar sporen vooral naliet in de kunsten.

Vanaf de jaren 1860 waren de bouw van het Suezkanaal en de eerste archeologische ontdekkingen verantwoordelijk voor een nieuwe hausse van egyptomanie die nu ook sporen naliet in de architectuur. In verschillende kastelen en landhuizen werden salons in Egyptische stijl gedecoreerd. Ook in dierentuinen werden sommige paviljoens als Egyptische tempel gestileerd.

Ex libris
Die interesse voor piramiden, farao’s en goden kwam ook aan bod in een steeds groeiend aantal publicaties. Verzamelaars van Egyptische objecten of gewoon boeken over het onderwerp lieten hun fascinatie voor het rijk der farao’s ook in hun ex librissen verwerken. Dit eigendomsmerk werd niet alleen in de Egyptische boekencollectie aangebracht. De ex librissen verwijzen meestal naar bestaande beelden, bouwwerken of vondsten uit Oudegyptische archeologische sites: sommige plekken en objecten zijn voor het grote publiek vandaag niet langer te bezichtigen.
De illustraties in deze ex librissen bieden een verrassend beeld over de geschiedenis van het oude Egypte. Vooral de intrinsieke interesse van de opdrachtgever spreekt er uit, en is op die manier een staalkaart van hoe Europese intellectuelen in de Egyptische cultuur geïnteresseerd waren. Net het feit dat de ex librissen afkomstig zijn van intellectuelen en ontwerpers uit heel Europa biedt een speciale inkijk in dit normaal zeer afgesloten stukje Europese egyptomanie.

Tentoonstelling
De tentoonstelling Goden, graven en farao’s, het oude Egypte in het ex libris is tot 23 maart 2014 te bekijken in de Gerard Gaudaenzaal van het Internationaal Ex libriscentrum te Sint-Niklaas. Te bezoeken via de ingang van SteM bij de parking Zwijgershoek 14. Nog tot 12 januari 2014 van dinsdag tot en met vrijdag tussen 14 en 17 uur. Nadien ook op zondag tussen 11 en 17 uur.
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder