Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vikingen in Brugge

11 december 2013 [412] Olivier Keun

Wanneer Boudewijn I met de Ijzeren Arm in 862 volgens de legende Judith, de dochter van de Franse koning Karel de Kale schaakt en met haar naar Brugge vlucht, moet hij vooral de streek beschermen tegen de invallen van de Noormannen. Daarvoor wordt ondermeer een burcht op de huidige Burg in Brugge gebouwd. Boudewijn wordt de eerse graaf van Vlaanderen en regeert als dusdanig van 877 tot 879.

Zijn zoon, Boudewijn II de Kale, die gehuwd was met Elfridis, dochter van de Engelse koning Alfred de Grote (rex 871-899) had als graaf van Vlaanderen de handen vol met het beteugelen van de steeds talrijker wordende invallen van de Noormannen. Dit blijft duren tot Arnulf van Karinthië, koning van Germanië, de Noormannen defintief verslaat in de Slag van Leuven aan de oevers van de Dijle in 891. Dan begint een ander verhaal dat zich aanvankelijk meer op Engelse bodem afspeelt maar waarbij Brugge en Vlaanderen uiteindelijk ook betrokken geraken.

Gaffelbaard
Sweyn Gaffelbaard (960-1014), de zoon van Harold Blauwtand (910-986/7), koning van Denemarken, huwt een eerste keer met Gunhilde van Polen en hun zoon Harold IV (994-1018/9 is de vader van Cnut (995-1035) de Grote, koning van 1016 tot 1035. Uit zijn tweede huwelijk met Sigrid wordt een dochter geboren, Astrid, die trouwt met Richard II, hertog van Normandië. Tijdens zijn bewind als koning bezoekt Cnut (Kanoet de Grote) met zijn tweede vrouw, Emma, dochter van Richard I van Normandië, weduwe van de Engelse koning Aethelred II, Brugge in 1026. Wanneer Cnut sterft en Harold I Hazevoet, zoon uit zijn eerste huwelijk, ten onrechte koning wordt, vlucht Emma van Engeland naar Brugge. Wanneer haar eigen zoon Harthacnut, die ze had met Cnut, dan koning wordt in 1040 keert ze terug naar Engeland. Bij het overlijden van Harthacnut wordt hij opgevolgd door een zoon die Emma had met haar 1e man, koning Aethelred II. Het wordt Edward de Belijder, koning van Engeland van 1042 tot 1066.

De HeiligeOndertussen is Edward getrouwd met Edith, de dochter van Gytha en Harold Godwin, earl of Wessex. Wanneer Harold Godwin zich teveel gaat bemoeien verbant Edward de hele familie naar Brugge. Enkel Harold II Godwineson, één van de zonen blijkt eraan te ontsnappen en wordt via politiek gemanoeuvreer de opvolger van Edward in 1066, niet voor lang want datzelfde jaar wordt hij in Battle nabij Hastings verslagen door Willem I de Bastaard en na zijn overwinning de Veroveraar genaamd, gehuwd met Mathilde van Vlaanderen, dochter van graaf Boudewijn V van Rijsel.
Ondertussen gaat de geschiedenis ook in Denemarken verder. Cnut de Grote is de oom van Sweyn II Estridson (° 1020 ?-koning 1047-1074). Zijn zoon wordt koning Cnut IV de Heilige (°1040 ?) van 1080 tot hij vermoord wordt in 1086. Hij is gehuwd met Adela, dochter van Robrecht I de Fries. Hun zoon is Karel de Goede (° 1083 ?), die als Deense prins graaf van Vlaanderen wordt van 1119 tot hij vermoord wordt in 1127. (Johny Recour, Assebroek)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder