Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Street View mummiekist

11 december 2013 [412] Olivier Keun

Op de website van het Google Cultural Institute is het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien met Street View-weergave en een mummiekist als Gigapixel-object. Bezoekers van het online kunstplatform kunnen inzoomen tot op de kleinste details van de drieduizend jaar oude kist. Bovendien is op Google’s online kunstplatform het aantal objecten uit de museumcollectie uitgebreid tot bijna vierhonderd.

Via Google Cultural Institute zijn hoogtepunten uit de collecties van bijna driehonderd gerenommeerde musea uit de hele wereld online te bekijken in hoge resolutie-afbeeldingen. Op de website zijn tien Nederlandse musea vertegenwoordigd. Street View-weergave werd tot nu toe alleen toegepast in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Street View in het Rijksmuseum van Oudheden beslaat alle drie verdiepingen van het museumgebouw. Te zien zijn de vaste tentoonstellingen van de archeologische collectie uit de Klassieke Oudheid, Egypte, oude Nabije Oosten en Nederland van Prehistorie tot en met de Middeleeuwen. Binnen de Street View kan bovendien op 150 objecten worden geklikt voor meer informatie of een hoge resolutie-foto. In totaal zijn bijna vierhonderd hoogtepunten uit de collectie te zien op Google Cultural Institute, ruim honderd meer dan voorheen op Google Art Project stonden.

Djedmontefanch
Als Gigapixel-object is gekozen voor de mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch. Het is een van de mooiste kisten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Google fotografeerde de bont beschilderde mummiekist met speciale apparatuur, op dezelfde manier als een paar jaar geleden met Rembrandts Nachtwacht is gebeurd. De foto is dusdanig bewerkt dat tot op de kleinste details van de beschildering kan worden ingezoomd, een uitdaging voor zowel geïnteresseerden als egyptologen.
Link naar de Google Cultural Institute-website: http://www.google.com/culturalinstitute/collection/rijksmuseum-van-oudheden?projectId=art-project

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, info@rmo.nl, www.rmo.nl, 071- 5 163 163


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder