Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Historische films gratis online

11 december 2013 [412] Olivier Keun

Het Amsterdamse filmmuseum Eye geeft ruim 150 films uit eigen collectie vrij. Het gaat vooral om vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullens. De portal (eye.openbeelden.nl) Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden, of gedownload, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal.

150 vroege films
De collectie op Open Beelden bestaat uit films in het publieke domein en films van de firma Haghe Film, een van Nederlands grootste productiemaatschappijen in de eerste decennia van de vorige eeuw, die onder leiding stond van Willy Mullens. Van zijn hand komt nu een serie stedenfilms beschikbaar, die een panoramisch beeld geven van diverse Nederlandse steden voor promotionele doeleinden. Ook bevat de collectie zo’n dertig bioscoopjournaals, Spiegel van Nederland, die in de jaren vijftig wekelijks werden vertoond.
De collectie bevat daarnaast circa zestig vroege Amerikaanse films, waaronder enkele van de oudste films uit de collectie (gemaakt rond de eeuwwisseling), films uit de jaren tien van onder andere D.W. Griffith en films van grote firma’s als Edison, Keystone en Universal. De selectie Amerikaanse films bestaat tot slot uit een groot aantal westerns en komedies. Deze laatste zijn deels ongeïdentificeerd, maar een aantal heeft beroemde acteurs van die tijd in de hoofdrol, zoals Mack Sennett, Larry Semon, Mabel Normand en Fatty Arbuckle.
Arbuckle was immens populair totdat hij betrokken raakte bij de plotselinge dood van een jonge actrice na een schandaalfeest. Ook al werd hij uiteindelijk vrijgesproken, zijn carrière werd verwoest waardoor hij vervolgens onder een valse naam achter de camera moest werken. De laatste vijftien jaar is men bezig om Arbuckle’s werk opnieuw te ontdekken en herwaarderen.

Open Beelden
De toegang tot het materiaal op Open Beelden is gebaseerd op het Creative Commons-licentiemodel. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan en om werken beschikbaar te stellen aan anderen op een manier die de ze zelf kiezen. Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden en softwarecomponenten. Daarbij komt alle software die in het kader van Open Beelden wordt ontwikkeld tevens als open source-software beschikbaar. Open Beelden biedt daarnaast een API, die het gemakkelijk maakt om mashups te ontwikkelen. Iedereen is welkom om materiaal bij te dragen aan het platform, van collectiebeherende instellingen en producenten tot creatievelingen die remixes hebben gemaakt op basis van het materiaal op Open Beelden.

Nederland Kennisland
Open Beelden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland. Museum EYE wil zijn bijzondere filmcollectie toegankelijk maken voor een groot publiek. Daarom ontwikkelt EYE diverse websites waarop hele films of fragmenten uit de collectie te bekijken zijn: Film in Nederland (filminnederland.nl), The Scene Machine (scenemachine.nl) en Instant Cinema (instantcinema.nl). Daarnaast publiceert EYE haar films onder andere op YouTube (youtube.nl/eyefilmNL) en European Film Gateway (europeanfilmgateway.eu) en Open Beelden (eye.openbeelden.nl).
http://www.openbeelden.nl•    http://www.openbeelden.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder