Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bedevaart als metafoor

11 december 2013 [412] Olivier Keun

Wil je de wereld kunnen begrijpen, dan zijn er metaforen nodig. Voor de 17de-eeuwse Engelse filosoof Thomas Hobbes was dat de Leviathan, het bijbelse zeemonster dat symbool stond voor de autoritaire macht van de staat. In de geglobaliseerde wereld van vandaag is er nood aan een nieuwe metafoor. Voor de politoloog Mariano Barbato kunnen daarvoor bedevaarten hun nut bewijzen.

Op 19 december houdt Barbato in het Leuvense katholieke documentatiecentrum van KADOC een seminarie over ‘Pilgrimage: a religious metaphor for world politics’. Mariano Barbato heeft politieke wetenschappen, geschiedenis en filosofie gestudeerd. Hij is directeur van het Zentrum für Europawissenschaften und Internationale Beziehungen (ZEWI) van de Babes-Bolyai-universiteit in Cluj-Napoca (Roemenië) en doceert ook aan de universiteit van Passau (Duitsland). Zijn onderzoek spitst zich toe op internationale betrekkingen en Europese integratie. Daarbij heeft hij vooral aandacht voor de relatie tussen religie en politiek. Om de veelvormige processen van globalisering te begrijpen, maakt hij gebruik van het religieuze begrip van de bedevaart. Hij publiceerde daarover begin dit jaar Pilgrimage, Politics and International Relations.
Het seminarie vindt plaats op 19 december van 17 tot 19 uur in KADOC. Het is gratis, maar er moet wel voor worden ingeschreven: http://kadoc.kuleuven.be/nl/acti/stu/index.php


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder