Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verscheepte olifanten

26 november 2013 [412] Olivier Keun

Op 6 september 2013 is de database Boekhouder-Generaal Batavia door het Huygens ING gelanceerd. Met deze database zijn onderzoekers slechts een paar muisklikken verwijderd van het enorme scala aan producten dat door de VOC verhandeld werd, variërend van ‘abrikozenmarmelade’ tot ‘zwavelaarde’. De generale journalen waarin de scheepsladingen destijds geadministreerd werden zijn nu doorzoekbaar en maken het mogelijk om een groot aantal nieuwe vragen te beantwoorden.

Unieke bron
De raadpleegapplicatie geeft toegang tot onderzoek naar zowel de grote als kleine geschiedenissen die verborgen gaan achter het VOC-imperium. De database geeft een unieke inkijk in het Aziatische handelssysteem. Onderzoek in de generale journalen blijkt, alleen al gezien het grote volume van het archief, zeer arbeidsintensief. De database vergroot nu de mogelijkheden om het handelsnetwerk in zijn complexe geheel te onderzoeken. Zowel de Europese vraag, de Aziatische vraag en de daarvoor essentiële intra-Aziatische ‘tussenhandel’ kunnen nu geanalyseerd worden.
Bij het ontwerp is gekozen om zo dicht mogelijk bij de bron te blijven. Dit houdt in dat naast de gegevens over de producten zelf, zoals de hoeveelheid en prijs, ook de naam van het schip, de vertrek- of aankomstdatum, de betrokken vestigingen en de totale waarde van de lading zijn overgenomen. De onderzoeker is daarna vrij om te bepalen aan de hand van welke criteria hij/zij de resultaten van de zoekactie wil ordenen. Een vraag als ‘hoeveel olifanten werden er tussen 1706 en 1715 uit Ceylon verscheept?’ is dan snel beantwoord.

Toekomst
De database is reeds gekoppeld aan Dutch Asiatic Shipping (DAS), maar toekomstige projecten kunnen onze kennis verder vergroten. De lancering van deze database is een nieuwe stap in de e-humanities en de verwachtingen zijn daarom groot. Op het symposium heerste een feestelijke stemming. De totstandkoming van de database was een hele exercitie, niet in de laatste plaats vanwege de vele manuren die het heeft gekost. Toch wordt er al uitgekeken naar eventuele volgende projecten. (Nicolien Karskens/historici.nl)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder