Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Romeinse catacomben tot leven gewekt

26 november 2013 [412] Olivier Keun

Jongstleden 19 november zijn de Romeinse catacomben van Sint Priscilla na lange tijd van restauraties opnieuw opengesteld. Er zijn nu onder andere nieuw ontdekte en gerestaureerde fresco's te zien. De catacomben onder de San Silvestro-basiliek werden vanaf de 2de tot aan de 4de eeuw gebruikt voor christelijke begrafenissen. Een deel van het complex is ook op Google Maps te bekijken.

Voor wie graag musea bezoekt, maar liever niet van de bank afkomt, heeft Google goed werk geleverd: met Street View een kijkje te nemen in de catacomben. Het dertien kilometer lange gangenstelsel was vijf jaar lang afgesloten voor publiek wegens renovatiewerkzaamheden. In de tunnels zijn veel goedbewaarde fresco’s met bijbelse taferelen en ondergrondse graven te zien. Die zijn nu allemaal opgefrist. Toen de restaurateurs klaar waren is Google met een speciaal daarvoor ontworpen kleine camera naar binnen gegaan om 360-graden-foto’s te maken. Rondkijken in de catacomben gaat op dezelfde manier als de reguliere Street View.
De catacomben van Priscilla zijn met name beroemd vanwege de vele fresco’s met afbeeldingen van vrouwen. Op een van die fresco’s is een vrouw te zien die haar handen opheft zoals een priester dat doet. Volgens voorstanders van vrouwelijke priesters bewijst dit dat vrouwen vroeger wel priester konden zijn. Het Vaticaan noemt dat een fabel.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder