Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Monumentaal Maya-fries ontdekt

26 november 2013 [412] Olivier Keun

In juli ontdekten archeoloog Francisco Estrada-Belli en zijn team van de Boston University een groot fries van de Maya's in de ruïnestad Holmul, in het noorden van Guatemala. De sculptuur in hoogreliëf is acht meter lang en twee meter hoog en aldus op slag het grootste kunstwerk van het Midden-Amerikaanse volk dat ooit is gevonden. Ze maakt deel uit van een tempel die werd gebouwd op het eind van de 6de eeuw, een turbulente en weinig gedocumenteerde periode, toen de dynastieën Tikal en Kanul streden om de macht.

De voorstelling staat in verband met die strijd en toont menselijke figuren in een mythologische setting, wellicht als vergoddelijkte heersers. Onder de personages loopt een band van een dertigtal hiëroglyfen die nieuwe informatie geven over de klassieke Maya-periode en ondermeer vermelden dat de tempel werd gebouwd door Ajwosaj, vazal van de Kanul-vorst en heerser over Naranjo, een koninkrijk ten zuiden van Holmul. Het stucco-reliëf is nagenoeg volledig intact, omdat het al die tijd bedolven zat onder het puin, en resten van de originele polychromie zijn zelfs nog zichtbaar. De archeologen stuitten op het enorme beeldhouwwerk toen ze een tunnel onderzochten die rovers hadden gegraven. Het bevond zich slechts iets verder van het punt waar die waren gestopt. De unieke vondst werd weer bedekt met aarde, om de temperatuur en de vochtigheid zo stabiel mogelijk te houden tijdens het regenseizoen. In de lente hopen de onderzoekers hun werk zonder schade te kunnen voortzetten. Duidelijk is alvast dat het fries te groot is om te verplaatsen, maar mogelijk zal het op lange termijn in situ kunnen worden bewonderd. Holmul was één van de laatste Mayasteden die werd verlaten; omstreeks 900 was de stad om onbekende reden niet langer bewoond. Hoewel de ruïnestad al in 1910 werd ontdekt, is er nog relatief weinig onderzoek verricht. Sinds 2000 verdiepen archeologen zich echter actief in het gebied in het kader van het Holmul Archaeological Project/ Pacunam, Guatemala. http://www.bu.edu/holmul/
(André Capiteyn)

Kijk voor meer wetenschapsnieuwtjes in de laatste G-Geschiedenis. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder