Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Emigratie vanuit Antwerpen

26 november 2013 [412] Olivier Keun

Eind september 2013 opende in Antwerpen het Red Star Line Museum de deuren. Het vertelt het verhaal van twee miljoen Europeanen die tussen 1873 en 1934 via Antwerpen en de Red Star Line naar de Verenigde Staten en Canada emigreerden. De meerderheid was afkomstig uit de Poolse gebieden van de toenmalige Duitse, Russische en Oostenrijks-Hongaarse keizerrijken. Op basis van een autobiografisch typoscript uit een Joods archief doen auteur Verbeken en fotograaf Selleslags de reis over die de Joodse jongen Benjamin Kopp in 1911 maakte.

Van zijn geboortedorp in het huidige Polen (toen tsaristisch Rusland) ging hij alleen op reis naar Antwerpen. Zijn oudere broer was enkele jaren eerder naar Noord-Amerika geëmigreerd en had een emigratiepakket opgestuurd om hem te laten overkomen via de Red Star Line. De rest van de familie (vader, dochter en jongste zoon) zouden later volgen als er geld verdiend was om nieuwe tickets te kunnen opsturen. Zover is het niet gekomen, de resterende familieleden overleefden het begin van de Eerste Wereldoorlog niet. Een boek dat tot nadenken stemt.
(Harry van Royen)

Pascal Verbeken en Herman Selleslags
Tranzyt Antwerpia. Reis in het spoor van de Red Star Line
De Bezige Bij Antwerpen, 2013
278 blz., € 24,95 ISBN 978 90 8542 476 5


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder