Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Emigratie vanuit Antwerpen

26 november 2013 Anneke Dekker

Eind september 2013 opende in Antwerpen het Red Star Line Museum de deuren. Het vertelt het verhaal van twee miljoen Europeanen die tussen 1873 en 1934 via Antwerpen en de Red Star Line naar de Verenigde Staten en Canada emigreerden. De meerderheid was afkomstig uit de Poolse gebieden van de toenmalige Duitse, Russische en Oostenrijks-Hongaarse keizerrijken. Op basis van een autobiografisch typoscript uit een Joods archief doen auteur Verbeken en fotograaf Selleslags de reis over die de Joodse jongen Benjamin Kopp in 1911 maakte.

Van zijn geboortedorp in het huidige Polen (toen tsaristisch Rusland) ging hij alleen op reis naar Antwerpen. Zijn oudere broer was enkele jaren eerder naar Noord-Amerika geëmigreerd en had een emigratiepakket opgestuurd om hem te laten overkomen via de Red Star Line. De rest van de familie (vader, dochter en jongste zoon) zouden later volgen als er geld verdiend was om nieuwe tickets te kunnen opsturen. Zover is het niet gekomen, de resterende familieleden overleefden het begin van de Eerste Wereldoorlog niet. Een boek dat tot nadenken stemt.
(Harry van Royen)

Pascal Verbeken en Herman Selleslags
Tranzyt Antwerpia. Reis in het spoor van de Red Star Line
De Bezige Bij Antwerpen, 2013
278 blz., € 24,95 ISBN 978 90 8542 476 5


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder