Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Emigratie vanuit Antwerpen

26 november 2013 [412] Olivier Keun

Eind september 2013 opende in Antwerpen het Red Star Line Museum de deuren. Het vertelt het verhaal van twee miljoen Europeanen die tussen 1873 en 1934 via Antwerpen en de Red Star Line naar de Verenigde Staten en Canada emigreerden. De meerderheid was afkomstig uit de Poolse gebieden van de toenmalige Duitse, Russische en Oostenrijks-Hongaarse keizerrijken. Op basis van een autobiografisch typoscript uit een Joods archief doen auteur Verbeken en fotograaf Selleslags de reis over die de Joodse jongen Benjamin Kopp in 1911 maakte.

Van zijn geboortedorp in het huidige Polen (toen tsaristisch Rusland) ging hij alleen op reis naar Antwerpen. Zijn oudere broer was enkele jaren eerder naar Noord-Amerika geëmigreerd en had een emigratiepakket opgestuurd om hem te laten overkomen via de Red Star Line. De rest van de familie (vader, dochter en jongste zoon) zouden later volgen als er geld verdiend was om nieuwe tickets te kunnen opsturen. Zover is het niet gekomen, de resterende familieleden overleefden het begin van de Eerste Wereldoorlog niet. Een boek dat tot nadenken stemt.
(Harry van Royen)

Pascal Verbeken en Herman Selleslags
Tranzyt Antwerpia. Reis in het spoor van de Red Star Line
De Bezige Bij Antwerpen, 2013
278 blz., € 24,95 ISBN 978 90 8542 476 5


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder