Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Sensationele vondst in Londen

12 november 2013 [412] Olivier Keun

Het adelaarbeeld dat onlangs uit de Londense bodem tevoorschijn kwam, is één van de grootste Romeinse archeologische vondsten in Groot-Brittannië. Het 1800 jaar oude beeld stelt een adelaar voor die een slang verslindt. Onderzoekers noemen het een sensatie, verbijsterend en noemen het één van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse kunst die ooit in de Britse bodem zijn gevonden.

Toen het beeld tevoorschijn kwam bleek het in zo’n goede staat dat in eerste instantie werd gedacht dat het ging om een Victoriaanse, dus 19de-eeuwse tuinversiering dat op onnavolgbare wijze in de grond was verdwenen. Nadere inspectie wees al snel uit dat het uit de 1ste eeuw stamt en is gemaakt van Engels kalksteen.
In het Romeinse Rijk stond de adelaar symbool voor de kracht van het rijk en was het aangewezen model voor funeraire decoratie, terwijl de slang symbool staat voor het kwaad dat verslagen moet worden. Dat gebeurt in dit geval want de adelaar verzwelgt de slang. Het beeld moet een graf hebben versierd van een vooraanstaand Romeinse persoon. Geen simpel graf, maar een mausoleum, aan de rand van een begraafplaats juist buiten de stadsmuren. Geheel zoals bij de Via Appia in Rome werd de uitvalsweg omzoomd door imposante bouwsels.
Rond de vindplaats zijn scherven opgegraven van dierbotten en keramiek, teken dat hier ter ere van de dode is gefeest. Later zijn alle monumenten verwoest en verloren gegaan, vooral hergebruikt als bouwmateriaal. Het is stom geluk dat juist dit adelaarsbeeld gespaard bleef, wellicht omdat het eventjes opzij ios gezet, in een greppel en door toeval met aarde bedekt raakt en zo tot voor een maand een goed bewaard geheim bleef.
(Smithsonian/Siebrand Krul)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder