Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Michiel Coxcie. De Vlaamse Rafael

12 november 2013 [412] Olivier Keun

‘De Vlaamse Rafaël’, zo wordt Michiel Coxcie (1499-1592) door zijn tijdgenoten genoemd. De bijnaam illustreert hoe hoog ze Coxcie’s talent inschatten. En terecht: Coxcie was een van de meest invloedrijke schilders van de 16de eeuw. Michiel Coxcie is in zijn tijd een gevierde schilder die gevraagd wordt voor prestigieuze opdrachten van belangrijke opdrachtgevers zoals keizer Karel V.

Hij brengt een tiental jaren in Rome door waar hij zich verdiept in de antieke oudheid en de kunst van renaissancemeesters zoals Rafael, Michelangelo en Da Vinci. Terug in eigen land ontwerpt Coxcie altaarstukken, glasramen en wandtapijten voor opdrachtgevers in Brussel, Antwerpen en Mechelen. Zijn carrière wordt bekroond door een aanstelling als hofschilder van Filips II. Coxcie’s tijdgenoten inspireren zich op zijn vernieuwende stijl en composities en ook in de eeuwen na zijn dood kijken kunstenaars nog bewonderend naar zijn oeuvre. Onder andere Peter Paul Rubens laat zich door Coxcie inspireren. Vandaag de dag is de kunstenaar echter haast vergeten door het grote publiek. In de Angelsaksische kunstgeschiedenis wordt hij zelden genoemd. Hoog tijd om Michiel Coxcie in de kijker te zetten. In Leuven is een uiterst bijzondere verzameling werk van de meester bijeen gebracht. Bijzonder omdat er veel paneelschilderkunst bij is en panelen zijn, zoals algemeen bekend, uitermate gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vochtigheid; reden waarom musea deze bijna nooit uitlenen.

Tot 23 februari 2014 loopt in M – Museum Leuven de allereerste overzichts-tentoonstelling over de Vlaamse meester Michiel Coxcie (1499 – 1592).
Het bijbehorende boek is geschreven door Koenraad Jonckheere van de universiteit Gent: Michel Croxcie, de Vlaamse Rafaël. Davidsfonds Leuven, 2013, € 19,95


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder