Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Frank Zappa, muziekpionier

12 november 2013 [412] Olivier Keun

Op 4 december 1993 overleed de Amerikaanse componist en muziekpionier Frank Zappa, dit jaar precies twintig jaar geleden. Zappa was toen slechts 52 jaar oud, maar had als leider van onder andere de rockgroep Mothers Of Invention heel wat eigenzinnige muziek op zijn naam staan. Holland Doc 24 staat stil bij zijn sterfdag door het tweeluik Frank Zappa: a pioneer of future music van Frank Scheffer uit te zenden.

Voor A pioneer of future music – part I & II interviewt Frank Scheffer mensen die nauw met Zappa hebben samengewerkt en hem als inspiratiebron zien. Ook zit er in de film archiefmateriaal, dat grotendeels afkomstig is uit The Vault, het immense archief waarin alles van en over Zappa is opgeslagen: van studio-optredens tot familiefilmpjes en door hemzelf gemaakte speelfilms.
In Part I maken we kennis met Zappa en met zijn muziek, leven en werk in de jaren zeventig. Weduwe Gail Zappa komt aan het woord, net als muzikanten die met Zappa samenwerkten en leden van de rockgroep Mothers of Invention, zoals George Duke, Ian Underwood, Mark Volman en Bruce Fowler.
Het tweede deel gaat over de invloed van Frank Zappa op de muziekwereld. Collega-musici als Steve Vai, Terry Bozzio en Napoleon Murphy Brock vertellen over hun samenwerking met Zappa. In de documentaire zijn diverse uitvoeringen van Zappa’s composities te zien, bijvoorbeeld door het Iraanse Teheran Symphony Orchestra, maar ook door zoon Dweezil Zappa.
Scheffer nam in dit tweeluik delen op uit zijn eerdere Zappa-documentaires, en uit het portret Frank Zappa dat Roelof Kiers in 1971 voor de VPRO maakte.
De televisie-uitzending is op Woensdag 4 december op Holland Doc 24: een themakanaal via digitale toegang, maar ook op internet te bekijken.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder