Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alcohol op recept

12 november 2013 [412] Olivier Keun

"Take two shots of whiskey and call me in the morning", dat kon tijdens de Drooglegging (1920-1933) in de Verenigde Staten een dokter tegen zijn patiënt zeggen. Of adviseren om alcohol op het tandvlees van een zuigeling te deppen. Of een paar lepels gin om astma te bestrijden, of tegen astma? Tienduizend mensen stierven tijdens de Drooglegging aan vergiftigde alcohol, maar patiënten en dokters genoten in stilte.

Het U.S. Treasury Department gaf tijdens de Drooglegging toestemming aan artsen om voor medicinale redenen alcohol voor te schrijven. Niet zelden schreven de artsen tamelijk kwistig zulke recepten. Dat is toch wel bijzonder omdat er een zo sterke vraag naar alcohol was, dat naar schatting 10.000 mensen het leven lieten vanwege vergiftigde alcohol. Maar veel meer uitzonderingen op de totale alcoholban waren er niet. Andere voorbeelden zijn wijnboeren en priesters.
Er werd wel gecontroleerd, maar veel stelde dat niet voor: het beeld van de Al Capones die met veel geweld grof geld verdienden met illigale handel in drank, is zeker niet van toepassing op de medicinale tak. Wie vier dollar voor het recept en drie tot vier voor het product wilde betalen, kon elke tien dagen z’n gangetje maken. Het hielp de dorstige patiënt, maar zeker ook de smalle beurs van de dokters.
(Megan Gambino/Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder