Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oranje in Rotterdam

23 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Het Mariniersmuseum in Rotterdam is flink aan de slag met het thema ‘Volk en vorst’. Tot 11 mei 2014 loopt de fototentoonstelling ‘De Oranje en De Mariniers’, op 14 november spreekt journalist/auteur Jan Hoedeman over Willem-Alexander en op 12 december Jutta Chrorus over Beatrix.

De tentoonstelling toont een eeuw gefotografeerde verbondenheid tussen de Oranjes en de Mariniers. Nooit eerder getoond beeldmateriaal van o.a. een kleine prinses Juliana in een rijtuig op weg naar Artis tot een jonge Willem-Alexander die kennismaakt met de mariniers in Noorwegen.

Jan Hoedeman, auteur van ‘Willem-Alexander van prins tot koning’: ‘Het nieuwe staatshoofd van Nederland is een man. Familie en vrienden noemen hem Alexander. Maar wie is hij? Hoe lang heeft hij geworsteld met zijn lot? Met wie is hij bevriend? Wie zijn de mensen achter de schermen, de ‘makers’ van de nieuwe koning? Hoe hebben zij bijgedragen aan de vorming van de man die de hoge standaard van zijn moeder als voorbeeld heeft?’ Telefonisch inschrijven via 010-4129600, kijk voor meer informatie op www.mariniersmuseumrotterdam.nl

Ttot slot een lezing van Jutta Chorus veelgeprezen auteur van ‘Beatrix, dwars door alle weerstanden heen’. In zeven hoofdstukken wordt het leven van Beatrix beschreven aan de hand van wat mensen uit haar vriendenkring en hofhouding, politici en andere betrokkenen over haar willen zeggen. Telefonisch inschrijven via 010-4129600, kijk voor meer informatie op www.mariniersmuseumrotterdam.nl
Mariniersmuseum
Wijnhaven 7-13, 3011 WH, Rotterdam
e-mail: mariniersmuseum@gmail.com
Openingstijden: di-vrij van 10:00-17:00, za en zon van 11:00-17:00


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder