Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuwe kasteelmuur ontdekt

23 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Nadat al eerder restanten werden teruggevonden van het oude kasteel De Borcht in Gooik (tussen Brussel en Geraardsbergen) werd onlangs een nieuw stuk muur ontdekt. Het Agentschap Onroerend Erfgoed kwam nog maar eens langs, die mensen kunnen misschien beter iets gaan huren in Gooik. Ze zijn daar toch bijna elke week. Vorig weekend had burgemeester Doomst er nog over gesproken over al wat ze vonden in de ondergrond van Gooik. Zijn woorden waren met moeite koud of daar duikt opnieuw een muur op van het ondertussen welgekende kasteel De Borcht.

‘Dit is nog maar eens een overblijfsel van de meer dan 500 jaar oude kasteel De Borcht dat ooit naast de Bronnenweg in het centrum van de gemeente stond. Het betreft hier opnieuw een muur gemetseld met gele mortel, dus zoals de vorige muur die we hier ontdekt hebben’, sprak Geert Vynckier van Onroerend Erfgoed die ter plaatse kwam met vier medewerkers. Probleem is dat de muur pal naast een brandweg staat en het dus weinig waarschijnlijk is dat de muur ooit zichtbaar tentoon zal kunnen gesteld worden. Voorzitter Jean Paul De Loecker is blij met de ontdekking de zoveelste al op deze plaats,na een eerdere muur een waterput en nu deze muur kan zijn geluk bijna niet meer op. Spijtig alleen dat er nogal wat moest vernietigd worden van deze vondsten. (Foto Marc Colpaert)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder