Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Loopgraven WO I in Nederland

23 oktober 2013 [412] Olivier Keun

In het Bergherbos in de gemeente Montferland is het eerste archeologische onderzoek in Nederland naar resten uit de Eerste Wereldoorlog uitgevoerd. Het onderzoek had tot doel meer duidelijkheid te verkrijgen over militaire resten uit de Eerste Wereldoorlog en wordt uitgevoerd in het kader van het Europese Interregproject ‘Speuren naar bosgeschiedenis’. Onderzocht werd een Duits loopgravensysteem dat na de oorlog bewaard is gebleven.

Het Bergherbos ligt op voormalig Duits grondgebied. Na een grenscorrectie in de jaren zestig kwamen de Duitse loopgraven op Nederlands grondgebied te liggen. De loopgraven zijn in 1917 aangelegd door de Duitsers omdat zij vreesden dat Nederland zich wilde aansluiten bij de geallieerden. Als bescherming legden zij een stelsel aan van 84 betonnen bunkers en loopgraven.
In het Verdrag van Versailles werd bepaald dat de Duitsers geen militaire objecten in het Duitse Rijnland mochten hebben. Na de Eerste Wereldoorlog werden de bunkers opgeblazen door de Fransen. De loopgraven zijn echter bewaard gebleven. Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren de loopgraven ontdaan van begroeiing. Spandraden duiden erop dat de wanden van de loopgraaf uit hout bestonden. Er zijn geen resten van militaire uitrustingen of munitie gevonden en in de loop van de decennia is het terrein vervuild met rommel die bezoekers achterlieten en inmiddels ook met het patina van de tijd zijn bedekt. Door het archeologisch onderzoek is nu duidelijk hoe de loopgraaf er oorspronkelijk uit heeft gezien, zodat delen in de toekomst gereconstrueerd voor bezoekers opengesteld kunnen worden.
Voor meer informatie over Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl.
(Suzanne Jongerius)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder