Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vlaams onderzoek naar Kennedy-moord

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Vijftig jaar is het alweer geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy werd vermoord, een aanslag die in het geheugen van elke senior staat gegrift, ook van Flip de Mey, al was hij toen amper zeven. Zijn boek past in de opstoot van Kennedy-publicaties die gepaard gaat met de verjaardag van deze onverminderd fascinerende politieke moord. Enkel in de VS al zijn dat er zo’n 300 en ook in het Nederlandse taalgebied trekt Kennedy zijn lucratief spoor, al blijkt dit niet meteen uit de titel van dit werk.

Vraag is: brengt het na de duizend vorige nog iets nieuws? Zoals bij alle grote onopgeloste kwesties zijn er believers en disbelievers: zij die de Warren-commissie volgen en geloven dat Lee Harvey Oswald alleen heeft gehandeld, tegenover de conspiracists, zij die overtuigd zijn van een complot. In 2007 telde Vincente Bugliosi in zijn overzicht van die ‘samenzweringsliteratuur’ liefst 44 verschillende theorieën, met in totaal 82 bij naam genoemde schutters en 214 medeplichtigen. Het ziet er dus naar uit dat de moordaanslag op JFK voor altijd een mysterie zal blijven. Laatste hoop om de waarheid alsnog te achterhalen, blijven vandaag de nieuwste technieken, die een halve eeuw geleden ontbraken, al zullen ook die wellicht nooit alle twijfel kunnen wegnemen. Handig voor speurders van diverse pluimage is dat het gigantische moorddossier intussen grotendeels online is te raadplegen. Een van hen is bedrijfsauditor Flip de Mey die na vijf jaar studie – mooi op tijd – met een verhelderend boek voor de dag komt, zeer methodisch opgebouwd, en met de nadruk op het bewijsmateriaal. De auteur heeft de hele zaak grondig uitgespit en, volgens de methode van een moordonderzoek, alle elementen samengebracht en zo objectief mogelijk geanalyseerd. Eerst schetst hij het relaas van de fatale novemberdag in 1963, dan het verloop en de problematiek van het erg manke gerechtelijke onderzoek. Daarna volgt in zes delen de analyse van respectievelijk de verdachten, de kogels, de plaats van het misdrijf, de slachtoffers en de ballistische vaststellingen. Veel aandacht gaat naar het traject van de projectielen die Kennedy’s lichaam hebben geraakt in de rug, de keel en het hoofd, vooral geïllustreerd met beelden uit de befaamde amateurfilm van kleermaker Abraham Zapruder, naast tal van forensische en bijgevolg expliciete foto’s en reconstructies van de kogelwonden. Was er ook een frontaal schot? Kan één zogenoemde ‘magic bullet’ tegelijk bij Kennedy en gouverneur Connally zeven opeenvolgende verwondingen hebben veroorzaakt? In zijn studie op topniveau laat de Vlaamse onderzoeker alle stukjes van de complexe puzzel samenvallen in een eigen hypothese die we hier niet zullen onthullen.
(André Capiteyn)

Flip de Mey, Cold Case Kennedy. Lannoo, Tielt, 2013.
431 blz., € 24,99 ISBN 978 94 0140 952 0

Koop nu de nieuwe G-Geschiedenis! Boordevol verhalen, onder andere over de impact die de moord op Kennedy in de Lage Landen had.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder