Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Paul de Groot treedt af

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Op 9 oktober 1963, vijftig jaar geleden, trad Paul de Groot (1899-1986) af als fractievoorzitter van de Communistische Partij van Nederland. Hij brak dat jaar met Moskou, wat een vreemde gewaarwording was: juist dankzij zijn slaafse navolging van Stalin had hij al dertig jaar de leiding in de CPN. Tijdens zijn fractievoorzitterschap vervreemdde hij vele CPN-stemmers van zich door zijn starre houding en zijn onvoorwaardelijke trouw aan Moskou. Hij werd opgevolgd door Marcus Bakker, die in De Groots opdracht het oorlogsverleden van allerlei opposanten van De Groot had bezoedeld.

Paul de Groot was geboren in Amsterdam als zoon van een joodse diamantslijper die, op zoek naar werk, naar Antwerpen was verhuisd. Daar moest het gezin in 1914 voor het oorlogsgeweld vluchten, maar keerde twee jaar later terug. De jonge Paul werd opgeleid tot diamantslijper, maar zijn intelligentie en journalistieke kwaliteiten deden hem een andere richting op gaan. In de jaren dertig werd hij lid van het partijbestuur en in 1938 secretaris, wat bij communistische organisaties de hoogste functie is. De communisten kregen in Nederland gedurende de oorlog vanwege hun heldhaftige rol een goede naam en dientengevolge een fiks aantal zetels in de Tweede Kamer, maar De Groots halsstarrige verdediging van Stalin deed de sympathie verdampen, helemaal na de Russische inval in Hongarije in 1956. Toch duurde het dus tot 1963 voor De Groot de band met Moskou doodsneed.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder