Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Historie van criminaliteit en rechtspraak

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Dat strafmethoden veranderden tussen de Middeleeuwen en nu is wel bekend. Maar ook de vergrijpen die misdadigers pleegden en het rechtssysteem hebben zich ontwikkeld. Hoe en waarom? Bezoek daarvoor de tentoonstelling Van heks tot hacker in Historisch Museum Haarlem.

De tentoonstelling behandelt de geschiedenis van misdaad, rechtspraak en strafmethoden afzonderlijk. Eerst gaat men in op wat misdaad is en wie die misdaden begaan. Daarover bogen diverse denkers en wetenschappers zich in de afgelopen eeuwen. Vervolgens komen de verschillende rechtsvormen in de Nederlanden aan bod, van vooraanstaande burgers in de Middeleeuwen tot de huidige scheiding der machten. Een bijzonder voorwerp in deze zaal is de ‘uurwijzer des doods’. Dit uurwerk hing in de schepenkamer van het Haarlemse stadhuis. De wijzers gaven aan op welk tijdstip de volgende terechtstelling zou plaatsvinden.
In de laatste zaal van de tentoonstelling staat het straffen centraal. Lange tijd werden veroordeelden gebrandmerkt, moesten ze rondlopen met een schandbord en kregen ze voor zware vergrijpen de doodstraf. Vanaf 1596 konden wetsovertreders naar het tuchthuis worden gestuurd, waar ze zware arbeid moesten verrichten. Vanaf 1850 werden er gevangenissen gebouwd, met als doelen bezinning en heropvoeding. Tegenwoordig moeten veroordeelden een geldboete betalen, taakstraf doen of gevangenisstraf uitzitten.
De tentoonstelling geeft inzicht in de boeiende geschiedenis van misdaad en straf. Een aantal bijzondere voorwerpen spreekt extra tot de verbeelding, zoals twee schandblokken, evenals het onderwerp hekserij.
(Inge Schriemer)

Haarlem (NL)
Historisch Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
0031-23 542 24 27
www.historischmuseumhaarlem.nl
Van heks tot hacker, criminaliteit en justitie van de Middeleeuwen tot nu
Tot 17 november, ma 12-17, di t/m za 11-17, zo 12-17 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder