Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het Vlaamse platteland in de fifties

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Tot 31 oktober 2013 loopt in KADOC (Katholiek Documentatiecentrum in Leuven) de tentoonstelling Het Vlaamse platteland in de fifties. Foto’s van Jos Halsberghe. Deze expo is een initiatief van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), dat hiervoor putte uit het archief van Zondagsvriend, een familieweekblad dat werd uitgegeven door NV De Vlijt, de eigenaar van de Gazet van Antwerpen.

In de late jaren 1940 en 1950 trok Jos Halsberghe (1912-2005) met zijn fototoestel door Vlaanderen. Van de Westhoek tot Limburg maakte hij foto’s van het leven op het platteland. Die beelden en bijbehorende verhalen verschenen bijna wekelijks in Zondagsvriend. Telkens werd een dorp onder de loep genomen. Vandaag zijn de foto’s, die nu worden bewaard in het Antwerpse Felixarchief, prachtige tijdsdocumenten van een platteland in verandering, dat balanceerde tussen traditie en moderniteit, tussen de schaarste van de oorlog en de weldaad van de golden sixties. Dorpscafés, volksspelen, de eerste machines op de akkers, spelende kinderen in korte broek, pastoors in soutanes, processies en duivenmelkers komen aan bod.
Naast de foto’s van Halsberghe worden in KADOC enkele filmfragmenten en ook tien nieuwe foto’s tentoongesteld van (amateur)fotografen die, in het kader van een wedstrijd, hun kijk op het platteland vandaag geven. Voorts is er een educatief dossier voor de derde graad van het secundair onderwijs. Tot slot kan iedereen Leuven verkennen aan de hand van een stadswandeling die je laat kennismaken met de geschiedenis van de land- en tuinbouw en de voedselbevoorrading in de stad. Meer informatie op de webpagina van KADOC (kadoc.kuleuven).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder