Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het Geheugenpaleis

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Op dinsdag 15 oktober 2013 opent koning Willem-Alexander het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief. De tentoonstelling ‘Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’ gaat dan van start. In deze eerste tentoonstelling in eigen huis wordt de omvangrijke archiefcollectie op interactieve wijze gepresenteerd. Ook het publieks- en informatiecentrum zijn aan de tijd aangepast.

Nieuw publiekscentrum
Met het nieuwe publiekscentrum wil het Nationaal Archief iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd. En dat zijn veel mensen, getuige de grote belangstelling voor historische boeken, films en televisieprogramma’s. In het gerenoveerde gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig om het grote publiek te ontvangen en hen het verleden op verschillende manieren te laten beleven. In de grote tentoonstellingsruimte vertellen originele documenten, foto’s en kaarten de verhalen die in archieven verborgen liggen. De workshopruimte is zo uitgerust dat schoolgroepen er verschillende lesprogramma’s kunnen volgen. Jong en oud kunnen hier deelnemen aan workshops als zegels maken, papierrestauratie en kalligraferen. Voor elk wat wils! Zelf onderzoek doen kan in de vernieuwde studiezaal. Een heel nieuw concept is het informatiecentrum, waar iedereen op zoek kan naar het verleden van Nederland. Rondom het informatiecentrum staat een aantal verrassende presentaties waar belangrijke delen van de collecties als fotografie en kaarten digitaal te bekijken en doorzoeken zijn. De interactieve stamboom laat de bezoeker zien hoe spannend  familieonderzoek is.

Met je hoofd in de archieven
“De impact van een historisch verhaal is zoveel groter als je oog in oog hebt gestaan met het fysieke stuk”, zegt Berendse. De openingstentoonstelling Het geheugenpaleis neemt de bezoekers in elf grote en kleine verhalen mee op een reis langs bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ‘80 van de twintigste eeuw. De tentoonstelling laat zien dat begrippen als imagebuilding, watermanagement en Haagse affaires niet alleen op deze tijd van toepassing zijn, maar ook op het verleden. Het Nationaal Archief vertelt de elf bijzondere geschiedenissen niet alleen aan de hand van documenten, maar vroeg ook een aantal creatieve mensen – van landschapsarchitect tot theatermaker – hun interpretatie van een verhaal te geven. Zo kruipt acteur en regisseur Helmert Woudenberg in de huid van Johan van Oldenbarnevelt, zingt Ricky Koole over VOC-vrouwen en laat acteursgroep Wunderbaum zien wat een worsteling een scheiding was voor 1971.

De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 16 oktober 2013 tot en met 29 juni 2014.

Het publiekscentrum is vanaf 16 oktober geopend op:
Maandag 10.00 – 17.00 alleen voor schoolgroepen, op afspraak
Dinsdag
10:00 – 21:00 uur
Woensdag  t/m vrijdag
10:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag
11:00 – 17:00 uur
Let op: de studiezaal is in het weekeinde niet geopend.

Verhalen uit Het geheugenpaleis:

Navigeren naar de Middeleeuwen
Sporen van een machtige vrouwenabdij (1179–1598)
De Da Vinci van het Noorden
Jan van Scorel (1495–1562)
Imagebuilding in de Gouden Eeuw
Johan van Oldenbarnevelt (1547–1619)
Daar was laatst een meisje loos
Vrouwen en de VOC (1602–1795)
Een Haagse Affaire
Het schandaalproces tegen Sophia van Noortwijck (1700–1701)
Naar de Barbiesjes gaan!
Pieter Groen gaat naar de West (1792–1794)
Oorlog in de diplomatenwijk van Peking
Het jongleren van een gezant en zijn commandant (1909–1919)
Held tegen wil en dank
Een Haagse agent in oorlogstijd (1944–1946)
Opgevangen in de spruitjeslucht
Indische repatrianten in Nederlandse contractpensions (1945–1970)
Europapa’s
Op weg naar Europese eenwording (1948–1957)
Scheiden doet lijden
Wat een nieuwe wet teweeg brengt (1965-1971)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder