Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bierwandeling in een bierstad

07 oktober 2013 [412] Olivier Keun

Dubbel ontspannen en dubbel genieten? Dat kan in deze maand in Oudenaarde, ten zuiden van Gent. De toeristische dienst van de stad organiseert wandelingen die in het teken staan van de geschiedenis van bruin bier, een specialiteit van de stad.

Oudenaardse bruine bieren zijn bijvoorbeeld Adriaan Brouwer, Felix, Liefmans Gouden Band, Cnudde Bruin en Smisje Bruin. Oudenaarde is ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land 2012-2014’ en heeft in dat kader deze biercampagne opgezet. Het gaat er om, het vakmanschap van de brouwers te laten zien en proeven en daarvoor is oktober een uitgelezen periode, zeker in Oudenaarde, sinds de 12de eeuw een uitgesproken bierstad. Dat heeft te maken met het zuivere bronwater dat uit de bodem van de Vlaamse Ardennen wordt gewonnen.
Elke zondag start zo’n instructieve kuiertocht, bij het kantoor van de dienst toerisme. Kosten bedragen vijf euro. Op 25 oktober is er in het stadhuis een proeverij plus lezing over de rol van de vrouw in het bierproces.  Meer info op www.oudenaardsebierproevers.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder