Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Red Star Line Museum onder stoom

19 september 2013 [412] Olivier Keun

Op 28 September 2013 opent in de buurt van het MAS te Antwerpen een nieuw museum de deuren. Twee jaar later dan voorzien en na proefopstellingen in 2002 en 2008. Het Red Star Line Museum kan niet beter ingebed zijn dan in de voormalige loodsen van deze Antwerpse rederij aan de Rijnkaai. Het gebouw werd in 1894 in gebruik genomen om migranten medisch te onderzoeken.

Tussen 1873 en 1934 was de Amerikaanse Red Star Line een van de rederijen die een vaste verbinding onderhield tussen de Oude en de Nieuwe Wereld. In totaal scheepten 2,3 miljoen Europese emigranten, waaronder veel Oost-Europese Joden, in Antwerpen in om een goede week later voet aan wal te zetten op Ellis Island bij New York.
De stoomschepen van de Red Star Line waren voorzien op het verschepen van arme emigranten, maar evenzeer op het entertainen van cruisepassagiers. Na 1919 werd het laatste segment door de strengere Amerikaanse immigratieregels steeds belangrijker. In tegenstelling tot enkele van haar concurrenten overleefde de rederij de economische crisis van de jaren 1930 niet.
De Red Star Line rederij heeft zich in haar korte bestaan laten opvallen door net als haar concurrenten uit te pakken met fraai publiciteitsmateriaal. Haar activiteit kon ook kunstschilder Eugeen Van Mieghem (1875-1930) inspireren. Veel van zijn sociaal realistische doeken behandelen het werk aan de haven en de landverhuizers.
Het migratiethema staat voorop en daarvoor werd beroep gedaan op het architectenbureau Beyer Blinder Belle die tekenden voor de renovatie van het Ellis Island Immigration Museum.
(Harry van Royen)

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
(di-zon)

www.redstarline.be
Eugeen Van Mieghem Museum
Ernest Van Dijckkaai 9
2000 Antwerpen
(zo & manm)
www.vanmieghemmuseum.com
http://exhibitions.europeana.eu/exhibits/show/europe-america-en

Binnenkort veel meer over emigratie naar een betere wereld vanuit zowel Vlaanderen als Nederland in G-Geschiedenis, hét blad voor de liefhebber van onze historie.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder