Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Globes van Blaeu

19 september 2013 [412] Olivier Keun

De hemel- en aardglobes uit het atelier van Willem Jansz. Blaeu (1645-1648) uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen zijn de afgelopen maanden gerestaureerd en worden nu voor drie jaar in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het betreft twee zeldzame exemplaren (ca 68 cm hoog) waarvan er nog maar enkele in Nederland te zien zijn.

De globes waren zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke voorstelling, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien was. Vroegere reparaties zoals vullingen, retouches en reparaties op het papier van de bollen, waren verkleurd en de bollen vertoonden breuken, scheuren en barsten. Conservator Barbara Kruijsen: ’De restauratie stond al erg lang op ons wensenlijstje en dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij was het nu mogelijk. Het resultaat is echt heel mooi geworden.’
Voordat de globes tentoon worden gesteld, zijn nog röntgenfoto’s gemaakt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam. De globes zijn hol van binnen en met behulp van de röntgen is het mogelijk de houten constructie goed te bekijken.

Oud Nijmeegs bezit
Dit stel globes is al in 1663 door de stad Nijmegen aangekocht voor de bibliotheek van de Kwartierlijke Academie. Ze zijn gemaakt in de toen wereldberoemde werkplaats van Willem Jansz. Blaeu (1571-1638) en zijn zoon Joan (ca. 1598-1673). Omdat vader en zoon als kaartenmaker werkten voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) waren ze snel en goed geïnformeerd over de nieuwste ontdekkingen.
De globes worden niet direct in Museum Het Valkhof tentoongesteld maar gaan eerst naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Barbara Kruijsen: ’Het Amsterdamse Rijksmuseum was nog op zoek naar een mooi globepaar. Ze kwamen bij ons met een bruikleenverzoek. Natuurlijk willen we de gerestaureerde globes graag weer in Nijmegen laten zien, maar de komende jaren staat een ingrijpende herinrichting van de vaste presentatie gepland. We zijn blij dat de globes zo lang in Amsterdam te bewonderen zullen zijn.’
Ook Het Rijksmuseum is verguld. Gijs van der Ham, conservator Geschiedenis Rijksmuseum: ‘De grote Blaeuglobes zijn als cartografische meesterwerken absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw. Het Rijksmuseum is hierom heel blij deze bijzondere aardglobe en hemelglobe de komende jaren als bruikleen van Museum Het Valkhof aan een groot publiek te kunnen laten zien.’ Ze staan in de Wetenschapszaal.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder