Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vooruit, socialistisch Feestlokaal

10 september 2013 [412] Olivier Keun

Aanleiding en onderwerp van de tentoonstelling 100 jaar Vooruit is het Feestlokaal in Gent dat in 2013 honderd jaar bestaat.

Het was gebouwd als volkshuis, een plaats waar arbeiders samenkwamen om lezingen, filmvertoningen, discussieavonden en feesten bij te wonen die tot doel hadden om hen te vermaken, verbinden en verheffen.

De bezoeker maakt eerst kennis met de socialistische coöperatie Vooruit (1880), die als doel had om de leefomstandigheden van arbeiders te verbeteren. Zij richtte winkels, apotheken, fabrieken, een warenhuis en zelfs een bank op. De winst werd in tegoedbonnen aan leden uitbetaald. Dit liep zo goed dat leden ook ziekenzorg, kraamhulp en zelfs een pensioen konden krijgen.

Cultuur en verheffing
Coöperaties bestonden al in veel steden in Europa. Overal werden socialistische volkshuizen opgezet. Een van de mooiste is het Feestlokaal in Gent dat de deuren opende in 1913. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van het gebouw tot en met de restauratie in 2000. Daarna toont de tentoonstelling wat zich er allemaal ín het gebouw afspeelde in de afgelopen honderd jaar. In een reeks kleine zaaltjes wordt ingezoomd op de drie typen activiteiten waarvoor Vooruit in het Feestlokaal plaats bood: ontmoeting, cultuur en politiek engagement.

Voor het onderwerp ontmoeting zijn drie ruimtes ingericht. Eerst komt men in een ruimte met meubels en voorwerpen uit het voormalige restaurant. Men kon er in 1913 bijvoorbeeld ‘rostbeaf, erwten en pataten voor 1 frank’ bestellen. Er hangt een nostalgische sfeer, door de vele foto’s en filmbeelden van bijeenkomsten en danspartijen. Bijzonder is het dagboek van een kelner over de werkomstandigheden in het café tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De volgende ruimte toont voorwerpen die te maken hebben met het rijke verenigingsleven dat vanuit Vooruit ontstond. In de laatste ruimte die aansluit bij het thema ontmoeting, zijn de wanden beplakt met affiches van heel wat ‘knalfuiven’ en benefietnachten die sinds 1982 werden gehouden.

Verenigingsleven
Voor het thema cultuur zijn ruimtes ingericht die herinneren aan de bioscoop, bibliotheek en literaire lezingen en theateroptredens die plaatsvonden in het Feestlokaal. In de laatste ruimtes staat het engagement centraal: betogingen, maar ook de opvang van Spaanse kinderen tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
De tentoonstelling toont de ups en downs van dit honderdjarige gebouw en het socialistische verenigingsleven in Gent, met nostalgische voorwerpen, persoonlijke verhalen en heel veel foto’s. Door de veelzijdigheid van het Feestlokaal kan men de tentoonstelling eveneens bekijken als een toegankelijke geschiedenis en ontwikkeling van ‘de kleine man’ in de 20ste eeuw.
(Inge Schriemer)

Gent (BE)
Stadsmuseum Gent (STAM)
Godshuizenlaan 2
0032-9 267 14 00
www.stamgent.be
100 jaar Vooruit
Tot 1 december, di t/m zo 10-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder