Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Journey to Mecca’ in Omniversum

09 september 2013 [412] Olivier Keun

Van maandag 2 september 2013 t/m zondag 9 februari 2014 draait Journey to Mecca in het Haagse koepeltheater Omniversum.

De grootbeeldfilm van Bruce Neibaur vertelt het buitengewone verhaal van de wereldreiziger Ibn Battuta en de epische tocht die hij in 1325 begon. In zijn eentje reist de jonge student vanuit Tander in Marokko naar Mekka, hemelsbreed vijfduizend kilometer oostelijker.

Op zoek naar avontuur, kennis en wijsheid. In de Noord-Afrikaanse woestijn stuit hij op ontelbare obstakels. Maar hij ontmoet ook een vreemdeling, de Highwayman (Hassam Ghancy), die zijn betaalde beschermheer wordt en later een goede vriend. Onderweg wordt hij Battuta aangevallen door bandieten en gered door Bedoeïenen, raakt hij uitgedroogd en moet hij een nieuwe route kiezen vanwege een oorlog bij de Rode Zee.

8000 kilometer in 18 maanden
Uiteindelijk sluit Ibn Battuta zich aan bij de legendarische karavaan naar Damascus met duizenden pelgrims op weg naar Mekka. Het is de laatste deel van een tocht van ruim achtduizend kilometer in achttien maanden. Als hij in Mekka aankomt is hij een ander mens. De kijkers van Journey to Mecca delen de ervaring van Ibn Battuta, bijna zevenhonderd jaar geleden, met beelden van de huidige Hadj met miljoenen pelgrims. Op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – een ongelofelijke en ontroerende ervaring.

Ibn Battuta zou nog dertig jaar blijven reizen, ruim veertig landen bezoeken en vijf keer terugkeren naar Mekka. Hij reisde meer dan 112.500 kilometer, drie keer verder dan Marco Polo. Zijn nalatenschap is een van de grootste reisverhalen ooit. Om hem te eren kreeg een krater op de maan zijn naam.

De grootbeeldfilm Journey to Mecca in het Haagse Omniversum sluit aan bij Verlangen naar Mekka – de reis van de pelgrim, een grote, interactieve tentoonstelling in het Leidse Rijksmuseum Volkenkunde van 10 september 2013 t/m 9 maart 2014. Reportages, persoonlijke verhalen en prachtige voorwerpen geven een alomvattend beeld van de pelgrimstocht waar jaarlijks miljoenen moslims aan deelnemen. De expositie is een samenwerking met het British Museum. Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling van deze omvang wordt gemaakt over de Hadj, de bedevaart naar Mekka.

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater, gelegen naast het Museon en het Haags Gemeente Museum aan de President Kennedylaan. Omniversum is uniek vanwege de 840 m2 grote koepel die bestaat uit aluminium platen met daarin zestig miljoen gaatjes en de 36 luidsprekers.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder