Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

WO I in spotprenten

19 juli 2013 [412] Olivier Keun

Spotprenten waren in de Eerste Wereldoorlog net zo populair als de televisie vandaag. Spotprenten werden gepubliceerd in tijdschriften, kranten en verzamelalbums, en verwerkt in prentbriefkaarten, pamfletten en affiches. Sommige prenten bereikten meer lezers dan de huidige televisieprogramma's kijkers. Er is een boek over verschenen en G-Geschiedenis publiceert er in januari een artikel over.

‘Vriend over vijand’ is een indrukwekkend referentiewerk dat 400 historische cartoons over de Eerste Wereldoorlog samenbrengt. Ieder land beschikte over zijn eigen ‘leger’ van cartoonisten en tijdschriften. Gewapend met pen en papier trokken ze ten strijde. Simplicissimus in Duitsland, La Baïonnette in Frankrijk, Punch in Groot-Brittannië, Die Muskete in Oostenrijk – het zijn maar enkele van de honderden tijdschriften. Sommige cartoonisten hadden zelfs een internationale uitstraling: Gulbransson, Bofa en Bairnsfather. De Nederlander Raemaekers publiceerde wereldwijd in meer dan 2.000 verschillende kranten en tijdschriften. Voor tekenaars was geen enkel onderwerp veilig.
Vriend over vijand geeft een representatief beeld van de prenten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen, maar is veel meer dan een geschiedkundig werk. Het is een levendige heropvoering van de wereld van 1914-1918 door de ogen van tijdgenoten: full colour en haarscherp. Het is een bewogen verhaal vol humor en tragiek dat in woord en beeld écht tot leven komt.

Auteur Paul Van Damme is historicus en gepassioneerd verzamelaar van historische spotprenten. In 2011 gaf hij samen met Stijn Van de Perre de bestseller Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten uit.Het boek verscheen bij Lannoo (isbn 987 94 014 0695 6) en kost 39,99.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder