Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Schokkende bikini

19 juli 2013 [412] Olivier Keun

Zodra de temperatuur stijgt, gaat het goed met de bikini. Een bikini is een zomerse outfit bij uitstek; je ziet er niemand mee in de winter lopen. De bikini bestaat 67 jaar. Aan de naam bikini is die van Louis Réard verbonden en komt eigenlijk van het Bikini Atol, minder fraai bekend van atoombomproeven. Die link was geen toeval: Réard koos de naam 'bikini' om de mensen te shockeren met de associatie met de atoombom. Réards concurrent Jacques Heim, mode-ontwerper, bedacht voor zijn iele badkleding de naam 'Atoom'.

Parijse danseres
Réard won het pleit, dat weten we nu, al stuurde Heim reclamevliegtuigen de lucht in met de melding dat zijn “’s werelds kleinste badpak” te koop was. Dat klopte niet want Réards vinding was een stuk kleiner, gemaakt van zo’n zeventig centimeter textiel. Het had hem zelfs moeite gekost een ontwerper te vinden die een model kon maken. Hij huurde een exotische danseres in, Micheline Bernardini, werkzaam in het Casino de Paris, als pasmodel. Réard was zich er terdege van bewust dat de presentatie spetterend nieuws zou zijn en veel foto’s zou opleveren. Daarom liet hij die eerste bikini bedrukken alsof het krantenpapier was. Wat voorspeld was, gebeurde: de presentatie haalde wereldwijd de voorpagina’s. Réard kreeg zo’n 50.000 brieven, meest van mannen.

Preuts Amerika
Op 5 juli 1946 lagen de bikini’s in de winkel. In de landen noordelijk van de Middellandse Zee sloeg het nieuwe badpak meteen in, een jaar later gevolgd door de Verenigde Staten. Daar ging het een stuk minder hard. Klanten waren wel nieuwsgierig, maar ook preuts. Menige Amerikaan was geschokt en in veel steden werd de bikini zelfs verboden. Het zou zo’n twintig jaar duren, de jaren van seksuele en morele revolutie, voordat de Amerikaanse vrouwen warmliepen voor de bikini. Sindsdien is het kledingstuk even populair als in Europa.
Zoals zoveel dingen is de bikini eigenlijk een vinding uit het oude Rome. Afbeeldingen uit de 4de eeuw tonen sportende vrouwen in karige tweedelige kleding uit de periode van 1400 v.Chr. Zo kan met evenveel recht worden gesteld dat de bikini 3400 jaar oud is. Maar marketing zoals Réard kenden de Romeinen niet. Réard had sterke reclamekreten zoals de bewering dat alleen een echte bikini door een trouwring getrokken kon worden.
(Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder