Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Filip I, koning der Belgen

19 juli 2013 [412] Olivier Keun

Op 21 juli 2013, de Belgische nationale feestdag, legt Filip de eed af als zevende koning der Belgen. De in 1960 geboren koning en zijn echtgenote, koningin Mathilde, geboren d’Udekem d’Acoz treden daarmee symbolisch in de voetsporen van de eerste koning van België, Leopold von Saksen-Coburg-Gotha.

Huwelijkspolitiek
Deze Duitse prins was in 1830 als weduwnaar van de Britse kroonprinses Charlotte een internationaal gerespecteerd edelman toen hij het aanbod kreeg om koning van België te worden. Na onderhandelingen met het Belgische parlement en het akkoord van de belangrijkste Europese mogendheden kwam prins Leopold naar België. Op 21 juli 1831 legde hij in Brussel de parlementaire eed af als Leopold I van Saksen-Coburg-Gotha, koning der Belgen. Als hertogen van Saksen kwam de familie na een besluit van de koning van Saksen in 1826 via een personele unie aan het hoofd van de hertogdommen Saksen-Coburg en Saksen-Gotha. Hertog Karel Eduard deed in november 1918 troonsafstand en het dubbelhertogdom werd ontmanteld. Coburg werd in 1919 opgenomen in Beieren en in 1920 werd Gotha een deel van Thüringen. Ondertussen had de familie von Saksen-Coburg-Gotha dankzij een doordachte huwelijkspolitiek een niet onaardig netwerk uitgebouwd in Europa.

Door heel Europa
Het bekendste huwelijk dat door Leopold I werd bezegeld was dat tussen prinses Victoria van het Huis Hannover, kroonprinses van Groot-Brittannië, en prins Albert van het Huis Saksen-Coburg-Gotha. Victoria was zijn nicht, want de dochter van zijn zuster Victoria. Albert was zijn neef, want zoon van zijn broer Ernst. In Portugal zat tussen 1836 en 1910 een Saksen-Coburg-Gotha op de troon. Ferdinand huwde in 1836 koningin Maria II de Bragança.
In Bulgarije was van 1887 tot 1946 een Saksen-Coburg-Gotha aan het bewind. De door de Sovjets afgezette koning Simeon II slaagde er in om tussen 2001 en 2005 nog premier te worden van Bulgarije.

Leopolds
Leopold I regeerde in België tot aan zijn overlijden in 1865 en werd opgevolgd door zijn oudste zoon, Leopold II. Nadat de zoon (Leopold) en de oudste neef (Boudewijn) van Leopold II overleden waren, werd Albert in 1909 de derde koning van België. In 1917 wijzigde koning George V de naam van de Britse Koninklijke familie in ‘Windsor’. Dit formeel breken met de Duitse familiebanden werd in 1920 gevolgd door koning Albert, die koos voor de familienaam ‘de Belgique’. Toen Albert I in 1934 verongelukte, werd de troon bestegen door zijn zoon Leopold III. Door zijn persoonlijke keuzes en krijgsgevangenschap in 1940 was hij in 1944 niet beschikbaar en werd tijdelijk vervangen door zijn broer Karel, die tot in 1950 als regent optrad. Om een burgeroorlog te vermijden werd in 1950 Boudewijn koninklijke prins en in 1951 bij zijn meerderjarigheid koning. Boudewijn I overleed kinderloos in 1993 en werd opgevolgd door zijn broer Albert. In plaats van een interim bleef Albert twintig jaar op de troon zitten. In 1991 werd de Salische wet door het parlement afgeschaft, zodat een prinses nu ook staatshoofd kan worden. Bijgevolg is Elisabeth, dochter van Philippe/Filip I koning der Belgen, sinds 21 juli 2013, kroonprinses.
(Harry van Royen)

Dit artikel verschijnt in de komende G-Geschiedenis, vanaf 21 augustus te koop.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder