Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Coen Verbraak schrijft geschiedenis

19 juli 2013 [412] Olivier Keun

Het boek voor de tiende editie van de Maand van de Geschiedenis wordt geschreven door journalist Coen Verbraak. De titel is 'De ziel van Oranje' en daarin interviewt de gerenommeerde Verbraak de historici Jutta Chorus, Cees Fasseur, Maarten van Rossem, Paul Schnabel, Jolande Withuis en Annejet van der Zijl naar aanleiding van 200 jaar koninkrijk.

De Maand van de Geschiedenis vindt elk jaar in oktober plaats en is het grootste historische evenement van Nederland: honderden instellingen organiseren elk jaar speciale activiteiten. Het thema is Vorst & Volk en sluit naadloos aan bij de troonswisseling en de viering van 200 jaar Koninkrijk. Het boek wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis in de boekhandel te koop voor € 2,95.
Coen Verbraak (1965) maakte interviews voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Hij won in 2007 De Luis, de prijs voor het beste interview. Daarnaast maakte hij films en documentaires over onder anderen Guus Hiddink, Jan Wolkers, Freek de Jonge en Boudewijn Büch. In mei 2010 ontving hij de Zilveren Nipkowschijf voor Kijken in de ziel – psychiaters. Begin 2012 maakte hij een driedelige documentaireserie over Van Kooten en De Bie.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder