Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De impact van elektriciteit

01 juli 2013 [412] Olivier Keun

Honderd jaar geleden was elektriciteit nauwelijks doorgedrongen tot het dagelijks leven. De tentoonstelling Onder stroom in het MIAT brengt de opmars ervan in beeld. Elektriciteit was een mogelijkheid om het dagelijks leven en werken te vergemakkelijken.

De tentoonstelling begint met de historie van wetenschappelijk onderzoek naar elektriciteit. Vanaf 1850 werden praktische toepassingen bedacht. De Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent speelde een belangrijke rol in de verbreiding van sympathie voor stroom. Er was een grote Hall des Machines ingericht met indrukwekkende motoren en generatoren.
Na de industrie werden communicatie en transport geëlektrificeerd. Belgische fabrikanten van telefoon- en telegraafsystemen kregen opdrachten over de hele wereld. Al snel na 1913 werden toepassingen in de geneeskunde gepropageerd, zoals zonnelampen en elektrotherapie. Tegelijkertijd werden veiligheidscampagnes opgezet. Diverse affiches, korte films en foto’s op de expositie illustreren de heilzame werking of het gevaar van elektriciteit. Schokkend is een film over de elektrocutie van een olifant uit 1903 door Thomas Edison.
In vrij korte tijd voorzag men steden van elektriciteitsnetwerken, het platteland volgde later. Na de komst van stopcontacten werden steeds geavanceerdere elektrische apparaten op de markt gebracht, zoals stofzuiger en wasmachine. Ook voor vrijetijdsbesteding werden talloze toepassingen bedacht, zoals het bijzondere muziekinstrument theremin. Op de tentoonstelling is de evolutie van veel soorten apparaten is te zien; een feest van herkenning voor velen.
(Inge Schriemer)

(bij de foto:) De Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent speelde een belangrijke rol in de propaganda van stroom. Er stond een groot lichtpaleis, verlicht door gloeilampen in verschillende formaten en kleuren. (Foto Stadsarchief Gent)

Gent (BE)
Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT)
Minnemeers 9
0032-9 269 42 20
www.miat.gent.be
Onder stroom, 100 jaar elektriciteit
Tot 29 september, di t/m zo 11-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder