Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De rede van Texel

16 juni 2013 [412] Olivier Keun

Vierhonderd jaar geleden verzamelden talloze zeilschepen op de Rede van Texel, de beroemde ankerplaats voor de kust van Oudeschild. Donderdag 20 juni komt dat beeld uit de Gouden Eeuw weer tot leven als tientallen tallships, die deelnemen aan Sail Den Helder 2013, er neerstrijken.

Rond dertig majestueuze zeilschepen, afkomstig uit de hele wereld, geven acte de présence op de Rede van Texel. Vele zijn – net als toen – dwarsgetuigd, met lange masten en grote zeilen. De schepen, die uit diverse windrichtingen aanzeilen, liggen op 20 juni al vanaf zes uur ’s morgens klaar voor de Texelse Waddenkust. Het indrukwekkende schouwspel is zowel per rondvaart als vanaf Texel te volgen. Om een uur of vier vertrekken de tallships richting de haven van Den Helder, waar ze tot en met zondag 23 juni deelnemen aan Sail Den Helder 2013.

Op woensdag 19 juni begint het programma op Texel met ‘Pre Sail’, waarbij een paar deelnemende zeilschepen van nabij zijn te bezichtigen in de haven van Oudeschild. Op de kade is dan een bijzondere uitvoering van het muziekstuk ‘De Vliegende Hollander’ van de bekende 19e eeuwse componist Richard Hol.

Op donderdag 20 juni klinkt in Oudeschild de traditionele gongslag van NYSE Euronext Amsterdam. Die dag vindt de opening van de beurs dus voor één keer buiten de hoofdstad plaats. Om de historische band uit de Gouden Eeuw te benadrukken zal de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op vrijdag 21 juni ‘de Rede van Texel’ uitspreken. Dat gebeurt in het Zeemanskerkje van Oudeschild, waar gouden kroonluchters hangen, geschonken door de admiraals Tromp en De Ruyter.

In de 17e eeuw was de Rede van Texel de drukste ankerplaats ter wereld. Schepen werden daar bevoorraad en wachtten op gunstige wind om uit te zeilen en om het goede, lang houdbare Texelse drinkwater in te nemen. Ook de grote handelsschepen van de VOC behoorden tot de vaste bezoekers. In het dorp Oudeschild en omgeving (‘De Gouden Driehoek’) herinneren tal van bijzonderheden aan deze rijke historie. In museum Kaap Skil staat een magnifieke maquette, de grootste ter wereld. Een expositie over Maria Tesselschade, vernoemd naar een zware storm op de Rede van Texel, is eerst te zien in het Muiderslot en daarna in Kaap Skil.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder