Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

340000 Belgische soldaten staan paraat

16 juni 2013 [412] Olivier Keun

Het politieke debat in België in 1913 staat in het teken van het schoolprobleem, de kiesrechthervormingen en het militaire vraagstuk. Wat het laatste betreft is intussen een afdoende oplossing gevonden. België is klaar voor een eventuele oorlog.

In 1902 is een wet aangenomen waarin een stelsel van vrijwillige dienstplicht werd geregeld, hopend dat dit genoegzaam zou werken. Die hoop bleek ijdel want er kwamen veel te weinig aanmeldingen. In 1909 is dit hersteld en is de verplichte dienstplicht ingevoerd. Dit was eigenlijk een hervorming van sociale snit, maar komt goed uit nu de oorlog dreigender en dreigender wordt en Belgë onvermijdelijk in de vuurlinie ligt tussen in elk geval drie van de potentiële oorlogvoerenden: Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Niet langer hoeft slechts één zoon uit een gezin in het leger. In dit land met zijn kinderrijke gezinnen levert dit nu eenmaal onvoldoende recruten op. De ministers De Brocqueville (Oorlog) en Berryer (Binnenlandse Zaken) legden bij de parlementaire debatten de nadruk op de numerieke zwakte van het leger. De wetten van 1902 en 1909 verhoogde het contingent dienstplichtigen van 13.300 tot 19.000. Met de nieuwe wet worden 33.000 miliciens opgeroepen waarmee de totale legersterkte op 340.000 man komt.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder