Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Met de caravan op vakantie

03 juni 2013 [412] Olivier Keun

Caravan, karavaan: met een groep op trektocht is een oud verschijnsel. Het zoeken naar vrijheid en onafhankelijkheid, maar tegelijkertijd de zekerheid van bescherming tegen kou en hitte en gevaar; zo ontstond de woonwagen. Napoleon maakte er al gebruikt van. In de jaren dertig werd het dier als trekkende vervangen door de auto en deze combinatie schiep enorme mogelijkheden om comfortabel rond te trekken. Het werd een vakantiemodel.

Vooral in Engeland en de Verenigde Staten is de caravan enorm populair geworden. De uitgestrekte wildernis van Amerika leent zich uiteraard bij uitstek voor trektochten met de caravan: Yosemite Park, Yellowstone Park, de Rocky Mountains, de Grand Canyon: dat zijn nog altijd geliefde doelen. Je had het helemaal gemaakt als je de weg op kwam met zo’n “Airstream” caravan, met een aluminium koets en gestroomlijnde vormen: echt Amerika in de jaren vijftig en zestig.
Dat werkte aanstekelijk op Europa: het caravanvirus sloeg over en er werden clubs opgericht om met groepen caravantochten te maken. Vanzelfsprekend ontstond in Europa ook een caravan-industrie. Het Duitse Picollo maakte een mini-imitatie van de Amerikaanse Airstreams: de Amerikanen zouden hartelijk lachen om dit bakje van 1,85 lengte, waar twee personen zich in bochten moesten wringen, zo weinig bewegingsruimte was er. Het mooie was weer wèl dat je er ook mee kon varen, waarbij de wielen, heel slim, als roer dienst deden.
In België en vooral Nederland is de caravan erg populair geworden: er staan zo’n half miljoen caravans en 150.000 vouwwagens, al zijn die laatste snel uit de gratie geraakt. Toenemende welvaart en steeds wildere wensen om comfort leidden ertoe dat de camper de plaats van caravans en vouwwagens overneemt.
Een andere manier van vakantievieren voor miljoenen is een tochtje naar het strand. Dat is in Nederland en België een makkie, hoewel: als het dan eindelijk echt volop zon is, raken de wegen naar de kust verstopt en is het richting zee aanschuiven geblazen. Voordeel ten opzichte van veel buitenlandse zeekusten is natuurlijk dat bij ons het strand openbare ruimte is: het zand maakt deel uit van de zeewering en mag daarom geen particulier bezit zijn. De Waddeneilanden (misschien verrassend, maar Friesland heeft de meeste zeestranden in Nederland) danken er grotendeels hun inkomsten aan. Vooral de auto heeft het uitje naar het strand populair gemaakt, dus in de jaren vijftig, zestig. Niet alleen Nederlanders en Belgen, ook veel Duitsers uit het Rijnland kwamen en komen nog steeds genieten van eigenlijk simpele genoegens: zee, zand en zon. Hierdoor werd het steeds gebruikelijker om een kleurtje te krijgen: een gebruinde huid werd een teken van een leven in goeden doen. En steeds méér huid: het badpak (voor de vrouwen tot onder de knie en natuurlijk een bedekte buik en schouders) werd almaar kleiner (maar wel duurder) en tegenwoordig zijn dames met alleen een slipje aan amper meer uitzonderlijk, niet aanstootgevend.
De laatste tien jaar gaan zeker vijftien miljoen Nederlanders en Belgen zeker éénmaal per jaar op vakantie (=meer dan vier nachten van huis). Populairste bestemmingen zijn Duitsland en Frankrijk. Naar Groot-Brittannië gaan de Lage Landers blijkbaar niet graag. Wel reuze populair zijn (korte) vliegvakanties, flink aangemoedigd door de sterk gedaalde prijzen voor vliegtickets en stukken comfortabeler kleine vliegvelden als Charlerois en Weeze.
Hoewel zelf vakanties regelen via internet een massale hobby is geworden, hebben reisbureaus het nog altijd razend druk. Een beetje in tegenstelling tot het avontuurlijke dat mensen in vakanties zoeken, zorgt een grote meerderheid dat de lange zomervakantie al in de winter is geboekt. Bij binnenlandse vakanties gaat slechts een enkeling op de bonnefooi.
(Siebrand Krul)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder