Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De wondere wereld van Huygens

03 juni 2013 [412] Olivier Keun

De komende weken houden vooraanstaande wetenschappers elke woensdagavond een lezing over vader en zoon Huygens. De Universiteit van Leiden en Museum Boerhave, ook in Leiden, verschaffen gratis toegang via www.museumboerhaave.nl/juni . Hier de reeks:

–Floris Cohen – Huygens en de muziek
Woensdag 5 juni. UB Leiden, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden
Muziek en wiskunde waren opvallend verweven in de Gouden Eeuw. Het werk van de familie Huygens is daar een uitmuntende belichaming van. Vader Constantijn bracht het naast staatsman en dichter ook tot voornaam componist. De barok vierde hoogtij en door de opkomst van meerstemmige, instrumentele muziek kwamen de traditionele stemmingen steeds meer onder vuur te liggen. Op geheel eigen wijze vond zoon Christiaan een wiskundige oplossing voor dit praktisch en theoretisch klemmende probleem. Floris Cohen, bijzonder hoogleraar Vergelijkende Geschiedenis van de Natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht, belicht deze avond de rol van de familie Huygens en de bijzondere wetenschappelijke kantjes in de rijke 17de-eeuwse muziekcultuur.

–Albert Van Helden – Huygens en de telescoop
Woensdag 12 juni. UB Leiden, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden
In 1655 ontdekte Christiaan Huygens met zijn zelfgeslepen telescooplenzen de maan van Saturnus. Kort daarna vond hij de oplossing van het probleem van de puzzelachtige gedaanten van die planeet: hij is omgeven door een ring. Het leverde de sterrenkunde een nieuw onderzoeksprogramma op en lanceerde de jonge Huygens op het internationale voortoneel van de wetenschap. Dit was echter slechts het begin. Christiaan Huygens ontwikkelde tevens een nieuwe optische theorie, vernuftige lenzenslijpmachines én een telescoop zonder buis. Albert Van Helden, autoriteit op het gebied van 17de-eeuwse sterrenkunde, zet de ontdekkingen van Christiaan Huygens op een rijtje en plaatst deze in de context van de 17de-eeuwse wetenschap.

–Eric Jorink – Huygens en de microscoop
Woensdag 19 juni.  Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC  Leiden
Eric Jorink, schrijver van `Het Boeck der Natuere’, vertelt aan de hand van de familie Huygens hoe de bloeiende microscopiecultuur in Nederland veranderde in de 17de-eeuw. Aan deze veelzijdige traditie hebben vader en zoon Huygens ieder op hun eigen wijze bijgedragen. Door zijn diplomatieke en intellectuele contacten was vader Constantijn niet alleen een vroege liefhebber, maar ook een stimulans voor de eerste microscopische observaties. Zoon Christiaan had eenzelfde nieuwsgierigheid. Na allerlei kleine organismen te hebben bestudeerd, richtte hij zich op het ontwerpen van technisch doordachte uitvoeringen van dit instrument, dat inmiddels flink aan populariteit had gewonnen.

–Fokko Jan Dijksterhuis – Huygens en de natuurkunde
Woensdag 26 juni. Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC  Leiden
De nieuwe wetenschap van de 17de-eeuw bracht twee ingrijpende vernieuwingen: het experiment als bron van kennis en de wiskunde als taal van de kennis. Christiaan Huygens was een wiskundig natuurtalent, dat al vroeg liet zien hoe wiskundige analyse inzicht gaf in natuurverschijnselen. Een ware Archimedes, zoals zijn vader vol trots constateerde. In zijn mechanica en optica zien we hoe wiskunde in de 17de-eeuw langzaam transformeerde tot mathematische fysica. Huygens zelf was zich lang niet altijd bewust van de implicaties van zijn werk. Hij was vooral geïnteresseerd in bruikbare mogelijkheden van zijn inzichten, bijvoorbeeld om een betere slingerklok of de perfecte telescoop te maken. Fokko Jan Dijksterhuis, autoriteit in de 17de-eeuwse optica, belicht de wetenschappelijke beginselen van Huygens.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder