Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wapenkamer Sypesteyn hersteld

14 mei 2013 [412] Olivier Keun

Het Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht is weer open, dit seizoen met de eigen collectie als trekker: de wapenkamer, gelegen in de toren van het kasteel, heeft zijn oorspronkelijke rijke inrichting terug gekregen. Vanaf heden is de nieuwe inrichting voor bezoekers te bewonderen.

Kasteel Sypesteyn is de schepping van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937), die het bouwde als monument voor zijn familie en als behuizing voor zijn uitgebreide verzamelingen. Eén vertrek, de ooit indrukwekkende wapenkamer, kreeg in de jaren zeventig van de vorige eeuw een facelift. De opstelling werd strak en minimalistisch, veel wapens belandden in het depot. Deze ‘gemoderniseerde’ wapenkamer wordt anno 2013 beschouwd als oubollig, zodat er is ‘teruggerestaureerd naar de authentieke inrichting van het kasteel.
Een intensieve analyse van oude foto’s en ander bronnenmateriaal, in archieven en op internet, bracht niet alleen het beeld van de oorspronkelijke rijke inrichting terug, maar maakte ook duidelijk dat alle voorwerpen nog aanwezig waren: kruis-, en voetbogen, zwaarden, degens, sabels, lansen, hellebaarden, geweren, strijdvlegels, bijlen hakmessen, kurassen, helmen, blaashoorns en nog veel meer. Een verrassende ontdekking was dat Van Sypesteyn behalve Europese wapens als eigen erfgoed in zijn kasteel-museum ook bijzondere Aziatische wapens tentoonstelde waaronder een indrukwekkend blaasroer uit Sumatra en een koppensnellerszwaard uit Borneo. Een aantal voorwerpen kreeg nog een flinke opknapbeurt. Met de herinrichting van de wapenkamer is de in de tijd gestolde museale opvatting van de jonkheer weer ongeschonden teruggebracht.

Openingsdagen en –tijden zijn terug te vinden op de site van Kasteel-Museum Sypesteyn, www.sypesteyn.nl. Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1213 LC Loosdrecht, 035 582 32 08


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder