Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oorlogsdiorama’s in Beek

14 mei 2013 [412] Olivier Keun

In de gemeente Beek opent op 4 mei een nieuw museum op cultureel gebied: het Oorlogsmuseum Eyewitness Beek. In het pand aan de Maastrichterlaan 45 te Beek is op unieke wijze de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te zien: in dertien diorama’s met levensechte figuren worden oorlogsscènes uitgebeeld waardoor deze oorlog op een levendige manier in beeld wordt gebracht.

Op de verschillende verdiepingen van het statige pand beleeft de bezoeker onder andere de sfeer van een bunker, een concentratiekamp en de loopgraven aan het front van die tijd. Het museum laat de Tweede Wereldoorlog opnieuw herleven en zaken zien die tot op heden onderbelicht waren in de regio.
Initiatiefnemer Wim Seelen wil de herinneringen aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis levendig en krachtig houden. Om zoveel mogelijk mensen hiervan te doordringen heeft hij besloten zijn privécollectie, op een tot de verbeelding sprekende manier, toegankelijk te maken voor publiek.
Meer informatie:
Voor meer informatie omtrent openingstijden en prijzen bezoek de website: www.eyewitnesswo2.nl. Voor groepen zijn er op aanvraag diverse arrangementen mogelijk, eventueel in combinatie met andere bezienswaardigheden of attracties in de buurt. Voor scholen is het mogelijk om een bezoek te koppelen aan een compleet lesprogramma.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder