Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Zapruderfilm van de Kennedy-moord

14 mei 2013 [412] Olivier Keun

De acht mm-film van Abraham Zapruder van de moord op John F. Kennedy is één van de vier films van de moord op 22 november 1963. Zapruder had goed spul in handen: een Bell&Howell Zoomatic Director Series, model 414 PD, op de dag van de aanslag voorzien van een Varamat 9-27 mm zoomlens met f 1.8 lichtsterkte. De film had een snelheid van 18,3 frames per seconde. Het commentaar op het filmpje is van gouverneur John Connally, die hier later op terugkwam.

Op 25 november dook een tweede kleurenfilm op, van Mary Muchmore, vanuit een andere hoek. United Press International (UPI) kocht deze film en zond hem uit op 26 november. Drie dagen later kocht UPI een film van Orville Nix aan, die in de bioscoopjournaals werd vertoond. De vierde film, van de zogeheten ‘Babushka lady’, te zien op het filmpje van Mary Muchmore, is verdwenen, samen met de vrouw die de camera hanteerde. Zoals zo vaak in de VS doken later mensen op die beweerden deze persoon te zijn, maar niemand kon dat geloofwaardig maken, al voedde het wel telkens de rondzingende complottheorieën rond de moord op Kennedy.
Naast de films zijn er foto’s van de moord, gemaakt door Mary Ann Moorman en Wilma Bond.
Zapruder filmde om 12.25 uur zijn medewerkers bij een plantsoentje op Dealey Plaza, waar om de hoek zijn confectieatelier ‘Jennifer Juniors’ was gevestigd. Hij klom op een verhoging en begon om half één de presidentiële limousine te filmen, die Elm Street opdraaide. De schietpartij duurt slechts tien seconden. Zapruders eerste reactie was droogkomisch: hij hoorde een knal, dacht aan een voetzoeker en veronderstelde dat Kennedy net deed of hij geraakt was toen hij achter de stoplichten vandaan kwam. De wonderlijkste seconden uit het leven van Abraham Zapruder heeft hij later uitvoerig verteld aan de commissie Warren, die de moord onderzocht. Meteen na zijn gedachte aan een toneelstukje door Kennedy sloeg immers een deel van zijn hersenen naar buiten door een volgend schot, maar ondanks de nachtmerrie waarin Zapruder plotsklaps terecht was gekomen, behield hij de tegenwoordigheid van geest en bleef filmen. Hij keerde vervolgens terug naar kantoor en borg de camera in zijn kluis.
Harry McCormack, journalist bij de Dallas Morning News, vertelde aan Forrest Sorrels, Dallas-agent van de CIA, van de Zapruder-opnamen. Slechts vijftig minuten na de moord bezochten de twee Zapruder en vroegen hem de film niet aan de pers te geven. Ze vertrokken naar de krant in de hoop daar de film te kunnen ontwikkelen en een kopie te maken. Dat kon daar niet en ze gingen verder naar televisiestation WFAA, deels eigendom van de krant. Het station had geen apparatuur voor het ontwikkelen van een kleurenfilm, maar er werd wel een live-televisie-interview met Zapruder gedaan, amper anderhalf uur na de moord.
Om kwart over drie werd de Zapruder-film ontwikkeld door een Kodak-vestiging, om vier uur maakte de Jamieson Company er drie kopieën van, waarvan Forrest Sorrels er twee kreeg voor de geheime dienst. Intussen waren Richard Stolley en Tommy Thompson van Life-Magazine uit Los Angeles gearriveerd. De volgende ochtend stonden ze bij Zapruder op de stoep en boden hem vijftigduizend dollar voor de originele film, maar pas in 1975 werd ze voor het eerst op de Amerikaanse televisie vertoond.

Lees een volledig nieuw artikel over de schokkende moord op de Amerikaanse president in de nieuwste G/Geschiedenis. Nu in de winkel!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder