Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

22 mei 1813 Richard Wagner geboren

14 mei 2013 [412] Olivier Keun

Tweehonderd jaar geleden, op 22 mei 1813, werd in Leipzig Wilhelm Richard Wagner geboren.Wagner was een belangrijke muziekvernieuwer die niet alleen enorm veel muziek componeerde, maar ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Zijn grootse muziekdrama’s kregen een plek in het speciaal hiervoor gebouwde […]

Tweehonderd jaar geleden, op 22 mei 1813, werd in Leipzig Wilhelm Richard Wagner geboren.Wagner was een belangrijke muziekvernieuwer die niet alleen enorm veel muziek componeerde, maar ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Zijn grootse muziekdrama’s kregen een plek in het speciaal hiervoor gebouwde in het Beierse Bayreuth en die jaar-in, jaar-uit stijf uitverkocht zijn en altijd tot heftige controverses leiden.
Wagner, die aan het eind van zijn leven tot welstand kwam, had verschillende verhoudingen voordat hij trouwde met Cosima, dochter van Franz Liszt die hem decennia overleefde. Wagner had één zoon, Siegfried, die weer twee zonen kreeg, Wolfgang en Wieland Wagner. Na hun oma Cosima bestierden ze tientallen jaren de gang van zaken in Bayreuth. Wagners betekenis voor de muziek is moeilijk te overschatten.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder