Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Paleis Soestdijk en het koningschap

09 april 2013 [412] Olivier Keun

Een moderne fototentoonstelling over de volgende generatie van het Koninklijk Huis door een van de bekendste fotografen uit de Nederlandse fotojournalistiek, Robin Utrecht. Zijn beelden balanceren tussen wat de kijker verrast en het algemene beeld dat het Nederlandse volk van de Oranjes heeft.

‘Utrecht flirt door zijn camera met de Oranjes zonder hen van de troon te stoten.’, zo wordt wel over het werk van de fotograaf gezegd. De tentoonstelling in Paleis Soestdijk symboliseert de stap naar, maar ook voor, het ´volgende´ koningspaar. Met een ode aan koningin Beatrix wordt de bezoeker in het eerste deel van de expositie meegenomen naar het ondernemende leven van de vorstin. Van bijzondere beelden die haar maatschappelijke betrokkenheid laten zien tot haar staatsbezoeken om economische betrekkingen te stimuleren.
Met deze ode neemt de bezoeker afscheid van een tijdperk en maken we een sprong naar de volgende generatie. Hier zien we beelden van prinses Maxima en prins Willem- Alexander, het (toekomstige) koningspaar, tijdens officiële gelegenheden. Hier kondigen ook de nieuwe prinsessen zich aan: wederom de volgende generatie.
De bezoeker ziet moderne, intieme, humoristische maar bovenal bijzondere foto’s door de lens van Robin Utrecht uit de afgelopen decennia. Dit alles in een paleis waar de afgelopen 200 jaar meerdere Nederlandse vorsten hebben geresideerd. Het bijzondere interieur van het Paleis, de prachtige tuin en de historische verhalen van de professionele gidsen over de oud-  bewoners geven het bezoek een extra dimensie. Robin Utrecht volgt in zijn functie als professioneel fotograaf in dienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) ruim tien jaar het koningshuis en mag als één van de weinige fotografen net ‘een stap dichterbij’ de koninklijke familie komen dan andere fotografen. Hij weet op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen. Zowel bij heugelijke gebeurtenissen, als de verloving van prins Willem-Alexander en prinses Maxima, als bij de droevige gebeurtenissen die de koninklijke familie zijn overkomen. Robin Utrecht brengt met respect en met oog voor de koninklijke personages de koninklijke familie in beeld en tegelijkertijd houdt hij afstand.
Tentoonstelling loopt van 10 april tot 30 juni 2013. Zie ook www.paleissoestdijk.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder