Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Middeleeuws avontuur abdijsite Herkenrode

09 april 2013 [412] Olivier Keun

De Sage van de Eenhoorn brengt op Pinksterzondag 19 mei 2013 de geschiedenis van de abdijsite Herkenrode tot leven. Het wordt een groots familiefeest op de abdijsite in Hasselt met kampementen, creatieve workshops en verrassende theatervoorstellingen. Ook het ontstaan van de abdijsite Herkenrode komt tot leven.

‘Het succes van de Tolkienverfilmingen bevestigt dat de mensen vandaag graag even verdwijnen en verwijlen in de fantasiewereld, weg van het dagelijks werk en de beslommeringen van de crisis’ zegt Dirk Lens, organisator. ‘We hoeven echt niet ver te reizen om ons te verplaatsen naar een tijd waarin mythen en sagen het dagelijks leven kruidden.’
Op Pinksterzondag, 19 mei 2013, leidt het pad van de verbeelding naar een mysterieuze abdij, badend in rijkdom, waar vrouwen de plak zwaaien. Een mythisch fabeldier presenteert zich aan de abdijpoort en dringt binnen…
Je bent tijdens de Sage van de Eenhoorn eveneens welkom in het creatieve ‘belevingscentrum’ of kan je een bezoekje brengen aan de schitterende inspiratietuinen. Uitzonderlijk wordt zelfs het voormalige abdissenverblijf opengesteld voor bezoekers.
Met boeiende verhalen, verteld door bekende jeugdauteurs, komen de bezoekers alles te weten over het ontstaan van een van de eerste en rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden, Hendrik van Veldeke – dé middeleeuwse schrijver bij uitstek – belicht het schrijversvak en de klanken van poëzie en troubadourliederen vullen de lucht.
Rest nog één mysterie: waar is de Eenhoorn en waarom stond hij zo onverwachts voor de abdijpoort?

Tickets kunnen vooraf aangekocht worden bij vtbKultuur, Osystraat 35, 2060 Antwerpen.
Telefonisch bestellen kan op 03-224 10 52, of per mail: info@vtbkultuur.be
Tickets kunnen ook op zondag 19 mei 2013 op het evenement zelf in de Abdijsite Herkenrode gekocht worden.
Kinderen onder de 3 jaar: gratis
Leden vtbKultuur en VAB, kinderen 3 tot en met 12 jaar, houders UiTpas Hasselt: 5 euro
Niet-leden, volwassenen, jongeren boven 12 jaar: 8 euro
Informatie en reservatie op www.desage.be
Abdijsite Herkenrode
Herkenrodeabdij 4
3511 Hasselt
tel. 011-23 96 70
abdijsiteherkenrode@hasselt.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder