Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Oranjes en De Nieuwe Kerk

09 april 2013 [412] Olivier Keun

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op zaterdag 11 mei de deuren voor een unieke en eenmalige tentoonstelling over de koninklijke inhuldigingen. Precies honderd dagen lang staan in de kerk de feestelijke en plechtige inhuldigingen van zeven generaties Oranjes centraal. Van de koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix tot en met koning Willem-Alexander.

Nederland is één van de twaalf Europese monarchieën. Sinds 1813 wordt de positie van staatshoofd vervuld door nazaten van de Nassause stadhouders uit de Tachtigjarige Oorlog. Al hun officiële inhuldigingen vonden plaats in De Nieuwe Kerk. Vanaf 11 mei kunnen bezoekers in deze historische omgeving deze inhuldigingen herbeleven. Wat op 30 april aanstaande zonder twijfel door miljoenen belangstellenden op televisie wordt gevolgd, komt in de kerk met alle symboliek en emotie tot leven.
De Nieuwe Kerk werkt voor de tot standkoming van deze tentoonstelling samen met Nationaal Museum Paleis Het Loo. Uit de collectie van deze tentoonstellingspartner zullen belangrijke bruiklenen te zien zijn waaronder enkele koninklijke kledingstukken gedragen tijdens de laatste twee inhuldigingen. Tal van historische objecten uit collecties van onder meer het Koninklijk Huisarchief, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief, het Amsterdam Museum, en de NOS (actueel beeld) nemen de bezoeker mee in een reis door de tijd. Zeven generaties staatshoofden vertegenwoordigen immers ook het verhaal van het tweehonderdjarige Koninkrijk der Nederlanden. Het is dit jubileum dat koningin Beatrix noemde in haar televisietoespraak op 27 januari. Een feestelijke tentoonstelling op de Dam, in het hart van de hoofdstad die dit jaar vele jubilea viert.
Het inhuldigingsceremonieel van het Nederlandse staatshoofd volgt oude en unieke tradities. De tentoonstelling gaat hierop uitvoerig in. Daarnaast biedt zij een overzicht van de voorgangers van de nieuwe koning. In drie verhaallijnen komt de geschiedenis tot leven: de historische inhuldigingen, de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden en de relatie met de eerst prinselijke en later ook koninklijke Oranjes en een audiovisuele ‘herbeleving’ van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Ook de ontwikkeling van het koningschap en de jongste generatie komen aan bod. Portretten en films van prinses Catharina-Amalia – binnenkort Prinses van Oranje – en haar zusjes sluiten de tentoonstelling eigentijds af.
Naast de historische bruiklenen speelt de kerk zelf ook een rol in de tentoonstelling. Veel in de kerk herinnert aan de bijzondere relatie tussen de Oranjes en Nederland: de beroemde gebrandschilderde ramen, het monument voor het gouden regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, het grote tableau met alle wapenschilden van de Nederlandse vorst en het historische koperen koorhek dat het toneel vormde van zoveel plechtigheden. Zij maken het gebouw tot een koninklijk monument bij uitstek. De kerk is veertien weken lang ook het toneel van speciale lezingen en (orgel)concerten. Zo geeft, op de verjaardag van koningin Máxima, vrijdag 17 mei, Carel Kraayenhof een concert in De Nieuwe Kerk.
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Eelco Elzenga. Hij was jarenlang conservator en adjunct-directeur van Nationaal Museum Paleis Het Loo en promoveert dit jaar op de geschiedenis van de inhuldigingen in Nederland.
De tentoonstelling begint op 11 mei en loopt tot 18 augustus 2013


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder