Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

80.000 boeken online

09 april 2013 [412] Olivier Keun

Resulteerde samenwerking tussen Google en de universiteit van Gent in 2007 in het online zetten van 300.000 boeken van voor 1870, een nieuw project van Google en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag brengt 80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar in de nieuwe webdienst van de KB.

Het is bedoeling dat 160.000 rechtenvrije boeken worden gedigitaliseerd, het dubbele dus van wat nu klaar is. De webdienst boeken.kb.nl biedt gratis toegang. Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870; een enorme berg werk waarin de expertise van Google onmisbaar is. Google Books wil uiteindelijk wereldwijd zo’n 130 miljoen boeken uit twintig grote bibliotheken online hebben. De Nederlandse collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18de en 19de eeuw die van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.
De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar via Google Books en de webdienst boeken.kb.nl. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.’
Het scannen neemt in totaal een aantal jaren in beslag. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer voor het publiek beschikbaar zijn.

Meer informatie over Google Books is beschikbaar op: http://books.google.nl/googlebooks/about.html
Meer informatie over de digitaliseringsactiviteiten van de KB is te vinden op: http://www.kb.nl/expertise/digitalisering


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder