Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verborgen religies

24 maart 2013 [412] Olivier Keun

Op 25 mei 2013 organiseert uitgeverij AnkhHermes een symposium met het thema Verborgen religies, een reis in beelden. Tijdens dit symposium wordt de combinatie tussen kunst en religie vanuit verschillende oogpunten belicht. Drie vooraanstaande auteurs van AnkhHermes geven hun visie op een onderdeel uit de (religieuze) geschiedenis en ondersteunen hun presentatie met heel veel prachtig beeldmateriaal.

Programma:
Klaus-Rüdiger Mai: de rol van Maria in het geloof door de eeuwen heen
Jean-Louis de Biasi: symbolen van de vrijmetselarij verklaard in diverse (Amerikaanse) steden
Jacob Slavenburg: De gewijde bruiloft (Hieros gamos)

Sprekers:
Klaus-Rüdiger Mai (auteur Verborgen Religies)
Jean-Louis de Biasi (auteur Geheimen, symbolen en rituelen van de vrijmetselarij)
Jacob Slavenburg (auteur Bronnen van de westerse esoterie)
Dagvoorzitter: John van Schaik (auteur Bronnen van de westerse esoterie)
Algemene informatie:
Locatie: De Flint, Amersfoort (Stadszaal); 25 mei (zaterdag); Tijd: 13.00 – 18.00 (incl. koffie en thee). Prijs: € 34,95 (exclusief servicekosten)
Voor kaarten en meer informatie: http://www.inspirerendleven.nl/agenda/verborgen-religies-een-reis-in-beelden/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder