Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

MuseumWeekend in Museum Boerhaave

24 maart 2013 [412] Olivier Keun

Tijdens het MuseumWeekend van zaterdag 6 en zondag 7 april trakteert Museum Boerhaave zijn bezoekers op een boeiend programma voor jong en oud. De entreeprijs dit weekend is slechts € 1. Boerhave, vorig jaar nog bedreigd met rigoureuze bezuinigingen, is één van de leukste musea van Nederland.

Op zaterdag 6 april zijn er presentaties over de schatten uit de bibliotheekcollectie. Oud-bibliothecaris Harry Leechbruch Auwers toont de topstukken uit de 25.000 stuks tellende bibliotheek van het museum. Met onder meer  een kruidenboek uit 1526, anatomische boeken en beweegbare boeken.
Er zijn rondleidingen door de tentoonstelling Leydse Weelde, over botanische ontdekkingen in de Gouden Eeuw. Door deze tentoonstelling loopt ook een kinderspeurtocht over planten en bloemen. In het museum is er tevens een klokkenspeurtocht, waarmee kinderen een fruitklok kunnen winnen.

Op zondag 7 april geeft historicus Luc Kooijmans een lezing over Herman Boerhaave. Hij schreef de biografie van deze bijzondere medicus, die in 1709 plotseling benoemd werd tot hoogleraar plantkunde. Daarnaast zijn er rondleidingen door de tentoonstelling Leydse Weelde, over botanische ontdekkingen in de Gouden Eeuw.

Op zondag zijn er ook extra kinderactiviteiten: leerzame knutselworkshops en ontdekkingsreiziger Kapitein Jan May, die een spannend verhaal over zijn zeereis vertelt. Door de tentoonstelling Leydse Weelde loopt een kinderspeurtocht over planten en bloemen. Ook is er een klokkenspeurtocht in het museum, waarmee kinderen een fruitklok kunnen winnen.

MuseumWeekend
Datum: zaterdag 6 en zondag 7 april 2013
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Toegang: € 1
Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC  Leiden, www.museumboerhaave.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder