Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dol op vernieuwing: de Etrusken

24 maart 2013 [412] Olivier Keun

Etrusken waren zeer vernieuwingsgezind. Dat blijkt wel op de tentoonstelling De Etrusken, una storia particolare in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De Etrusken leefden in Midden-Italië. Zij kwamen door handelscontacten in aanraking met onbekende feesten, goden en ambachtelijke technieken. Wat de elite mooi vond, nam zij over en die noviteiten vermengden met de eigen Etruskische tradities.

Hoe het volk precies ontstond, is niet bekend. Tegenwoordig menen de meeste wetenschappers dat er een volk in Midden-Italië leefde, dat versmolt met mensen die er naartoe kwamen uit andere gebieden, zoals het huidige Turkije, Griekenland en Noord-Italië. Het hoogtepunt van de Etruskische cultuur ligt tussen 750 en 500 v.Chr. De Etrusken waren uitstekende zeevaarders en hadden veel handelscontacten met Grieken en Feniciërs. Maar ze voerden ook oorlogen om hun handelsterritorium te behouden.

Etrurië had veel natuurlijke rijkdommen
De belangrijkste daarvan waren ijzer, koper en tin. De Etrusken waren meesters in het bewerken ervan. Vooral hun producten van brons, een legering van koper en tin, waren zeer gewild. Zij exporteerden vaatwerk van brons naar de Kelten in het noorden. In ruil daarvoor ontvingen de Etrusken slaven, huiden, textiel, zout, barnsteen en goud.

Op de tentoonstelling zijn veel voorbeelden te zien van vernieuwingen
Vooral de cultuur van de Grieken was een rijke inspiratiebron voor de Etruskische elite, die de mode bepaalde. In navolging van de Grieken organiseerden ze sportwedstrijden. Uit oosterse gebieden namen de Etrusken de bouwstijl van paleizen over. Tevens haalden ze inspiratie uit het oosten voor tronen en wagens als machtssymbolen. De lier en de dubbelfluit werden succesvol in Etrurië geïntroduceerd vanuit Griekenland. Zowel de stijl en decoratiemotieven als technieken van Grieks aardewerk en terracotta inspireerden de Etrusken. En hoewel ze veel overnamen, kopieerden zij nauwelijks letterlijk. Ze gebruikten de geïmporteerde producten vooral als inspiratiebronnen. Hoewel er veel werd overgenomen uit andere cultuurgebieden, bleef ook veel behouden. Het belangrijkste is de verhouding tussen mannen en vrouwen. In andere culturen was de man superieur, maar bij de Etrusken waren mannen en vrouwen gelijkwaardig. Dat betekende dat vrouwen bijvoorbeeld ook deelnamen aan feesten en sportwedstrijden.

Na een verpletterende nederlaag in 474 v.Chr. tegen de Grieken was het territorium van de Etrusken heel klein geworden. Later liepen de Romeinen hen onder de voet en was het gedaan met dit tot de verbeelding sprekende volk. Gelukkig brengt de tentoonstelling in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum hun bijzondere cultuur prachtig in beeld voor ons.
(Inge Schriemer)
Tongeren (BE)
Provinciaal Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
0032-12 67 03 55
www.galloromeinsmuseum.be
De Etrusken, una storia particolare
Tot 25 augustus, di t/m vr 9-17, za en zo 10-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder