Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De slag om Arhem vanuit Duits perspectief

24 maart 2013 [412] Olivier Keun

Met de wat verwarrende Engelse naam 'Between Dutch & Deutsch' stimuleert Ingrid Maan de 'interculturele communicatie' tussen Nederland en Duitsland. Bekendste activiteit is de belevenistour Oosterbeek: de slag om Arnhem vanuit Duits perspectief. Dit jaar zijn workshops, lezingen en themadagen toegevoegd rond twee vragen: Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat een compleet volk zo op drift is geraakt? en Hoe gaan de Duitse oorlogsveteranen en hun familieleden met het beladen verleden om?

Donderdag 18 april Dag van de Duitse Taal: workshop Grimm
Zondag 28 april Lezing Schuldig geboren … wat nu?
Donderdag 9 mei Lezing Schuldig geboren … wat nu?
Zondag 26 mei Workshop Grimm: De trouwe Johannes
Zondag 25 augustus Lezing Slag om Arnhem, Duits perspectief
Zondag 8 september Belevenistour Oosterbeek
Zondag 15 september Belevenistour Arnhem
Zaterdag 21 september Dag van de Vrede: 2 Lezingen
Zondag 6 oktober Belevenistour Oosterbeek
Zondag 27 oktober Workshop Grimm: De trouwe Johannes
Zondag 10 november Belevenistour Arnhem

*Battlefieldtour: Belevenistour Oosterbeek – Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief. Tijdens deze 3 uur durende tour wandelen we over het voormalig slagveld van Oosterbeek. We doorkruisen de prachtige uiterwaarden en het heuvelachtige dorp met groene parken. Onderweg hoort u de verhalen over de persoonlijke belevenissen van Duitse oorlogsveteranen. Duur: 11.00-17.00 uur. Prijs: € 45,00 incl. documentatie, rondleiding, lunch, interviewfilmpjes en entree museum.
(Met museumjaarkaart €38,00). Verzamelplek: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3.
Data: zondag 8 september 2013 – zondag 6 oktober 2013 -Aanmelden verplicht: info@betweendutchdeutsch.nl  / 06-53515716.

*Virtuele Belevenistour Oosterbeek – Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief. Volg de persoonlijke belevenissen van Duitse oorlogsveteranen vanuit uw stoel! Aan de hand van een powerpointpresentatie neemt Ingrid Maan u mee over het voormalig slagveld van Oosterbeek. Na de pauze worden de interviewfilmpjes getoond met de veeranen. En om toch even de benen nog te kunnen strekken wandelen we daarna in een klein kwartiertje omhoog door het dorp naar het Airborne Museum, waar u het verhaal van de slag om Arnhem nog eens vanuit een multiperspectief kunt bekijken. Duur: 13.00-17.00 uur. Prijs: € 22,50 incl. lezing, presentatie filmpjes, handout + entree museum. (met museumjaarkaart € 15,50). Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3
Datum: zondag 29 september 2013 – Aanmelden verplicht: info@betweendutchdeutsch.nl / 06-53515716.

*Battlefieldtour: Belevenistour Arnhem – Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief. De snelle reactie van de Duitsers was één van de oorzaken van het mislukken van de Operation Market Garden. Tijdens deze 3 uur durende stadsrondleiding wandelen we langs de plekken waar de Duitse oorlogsveteranen hun herinneringen hebben liggen. U hoort o.a. de persoonlijke verhalen uit de interviews. Duur: 12.00-16.00 uur. Prijs: €20,00 incl. documentatie, rondleiding, entree Infocenter (gratis), koffie/thee. Verzamelplek: Infocenter Slag om Arnhem, naast de brug.
Data: zondag 15 september 2013 – zondag 10 november 2013. Aanmelden verplicht: info@betweendutchdeutsch.nl / 06-53515716.

*Workshop Grimm: De trouwe Johannes – Een sprookje over liefde en politiek. Duitsland was in de Grimm-tijd een lappendeken van koning- en keizerrijkjes. Wat was Duitsland eigenlijk? De vraag uit die tijd! Centraal staat de vraag: Waarom zou dit sprookje als voorbode van het ontstaan van het nationaalsocialisme gezien kunnen worden? U krijgt een beeld van het politieke leven van de gebroeders Grimm. Wat was hun reden om sprookjes te gaan verzamelen? We lezen het sprookje en gaan in op de diepere betekenis. We trekken een lijn vanaf de Middeleeuwen, door de revolutie-, koning- en keizertijd heen om bij het nationaalsocialisme aan te komen. Voertaal: Nederlands
Aanvangstijd: 13.30 – 15.45 uur – Plaats: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3 -Kosten: € 15,00 – Datum: zondag 26 mei 2013 – zondag 27 oktober 2013
Aanmelden verplicht: info@betweendutchdeutsch.nl / 06-53515716.

*Lezing: Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief. Tijdens deze lezing wordt u virtueel meegenomen naar het voormalig slagveld. Er is veel bekend over de geallieerde kant van de slag, maar wat weten over het Duitse perspectief? Centraal in deze lezing staat de vraag: Hoe is het mogelijk geweest dat een compleet volk zo op drift is geraakt?
Aanvangstijd: 13.30 – 15.45 uur – locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3 – Kosten: € 12,50 – Datum: zondag 25 augustus 2013
Aanmelden en informatie: info@betweendutchdeutsch.nl / 06-53515716.

*Lezing: Schuldig geboren … wat nu? Tijdens deze lezing spreken we met elkaar over de herinnering en verwerking van een oorlogstrauma. Hoe zijn Duitse veteranen met hun beladen verleden omgegaan en wat betekende het oorlogsverleden voor hun kinderen? Hoe ver werkt een oorlogstrauma door? Is het leed van nu bijna 70 jaar geleden verledentijd?
Datum: zondag 28 april 2013 Aanvangstijd: 13.30 – 15.45 uur Plaats: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3 – Kosten: € 12,50 – Datum: donderdag 9 mei 2013

*Dag van de Duitse Taal: donderdag 18 april 2013
Workshop Grimm: De trouwe Johannes – Een sprookje over liefde en politiek. Duitsland was in de Grimm-tijd een lappendeken van koning- en keizerrijkjes. Wat was Duitsland eigenlijk? De vraag uit die tijd! Centraal staat de vraag: Waarom zou dit sprookje als voorbode van het ontstaan van het nationaalsocialisme gezien kunnen worden? U krijgt een beeld van het politieke leven van de gebroeders Grimm. Wat was hun reden om sprookjes te gaan verzamelen? We lezen het sprookje en gaan in op de diepere betekenis. We trekken een lijn vanaf de Middeleeuwen, door de revolutie-, koning- en keizertijd heen om bij het nationaalsocialisme aan te komen.
Voertaal: Nederlands
Aanvangstijd: 19.30 -21.45 uur – Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3 – Kosten: € 15,00

*Dag van de Vrede: zaterdag 21 september 2013
Programma:
10.00 – 12.00 uur: Lezing Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief
12.00 – 13.00 uur: Lunch
13.15 – 15.00 uur: Lezing Schuldig geboren…wat nu?
Prijs Lezing 1: € 12,50
Prijs Lunch: € 10,00
Prijs Lezing 2: € 12,50
Prijs all-in: € 30,00
Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3

Voor uitgebreide informatie over de inhoud van de activiteiten, de aanvangstijden en de locaties: www.betweendutchdeutsch.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder